bezár
 

art&design

2009. 11. 13.
Őszi éjszaka a szegedi Móra Ferenc Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyermekfoglalkozással, könyv- és divatbemutatóval, éjszakai raktár- és műhelylátogatással várják a szegedi Móra Ferenc Múzeumban az érdeklődőket szombaton a múzeumok őszi éjszakáján.
Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel közölte: a délelőtti gyermekfoglalkozásokon a téli napfordulóról hallhatnak majd a kicsik. Kora délután Kubinyi Anna Üzenő textilek című tárlata nyílik meg, melyen este kilenc óráig maga az alkotó tart tárlatvezetést.

Este rendhagyó módon nemcsak a múzeum, hanem annak raktára is megnyílik a látogatók előtt: zseblámpás látogatásra invitálják a múzeumbarátokat. Szakemberek kalauzolják az érdeklődőket a néprajzi, természettudományi és a régészeti raktárban.

Emellett a restaurátor műhely bemutatója is érdekességként kínálkozik az őszi éjszaka múzeumi vendégeknek, akiket Hamar Edina főrestaurátor avat be a Móra Ferenc Múzeum műhelytitkaiba.

Este a múlt emlékei mellett a jelen divatja is megjelenik. Szonett Szegedhez címmel a Szegedi Divatiskola növendékei mutatják be Juhász Gyula költeményeinek hangulatára, Szeged és a Tisza ihlette kollekcióikat.

A múzeumok őszi éjszakája program keretében köszöntik Szegeden Kotormány János lányát is, a 95 éves Kotormány Erzsébetet. Móra Ferenc számos művében említette Kotormány Jánost, a "múzeumi Jánost", aki az író-igazgató "jobbkeze és famulusa" volt. Két évtizedes munkakapcsolatuk alatt szinte összenőttek. Ezt a szoros kapcsolatot szimbolizálja Tápai Antal szobrászművész Móra-emlékműve, amely a szegedi Roosevelt téren található és az ülő alakot Kotormány János hivatalszolgáról mintázta. A szobornál szombaton délután három órakor koszorút helyeznek el a múzeum képviselői Kotormány Erzsébettel együtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés