bezár
 

art&design

2009. 11. 15.
Óriási siker volt a múzeumok első őszi éjszakája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívül népszerűnek bizonyult a múzeumok első őszi éjszakája, amelyet idén hagyományteremtő jelleggel rendeztek meg szombat éjjel 31 budapesti és 49 vidéki kiállítóhely részvételével a szeptember 28. óta tartó múzeumok őszi fesztiváljának záróeseményeként.
Nehéz volt viszont a bejutás a Szépművészeti Múzeumba, az érdeklődők sora egészen a Dózsa György útik kígyózott, a Boticcellitől Tizianóig című páratlan kiállítást csak előzetes regisztrációval lehetett megtekinteni, mivel a tárlatra egy órában csak négyszáz látogatót engedhettek be. Az est folyamán Jamie Winchester az épületben tartott koncerttel szórakoztatta a Szépművészeti Múzeum vendégeit.

A Városligetben fekvő Műszaki és Közlekedési Múzeum szintén népszerű választás volt a programban résztvevők körében, a kiállított vasúti modellek és régi mozdonyok, utaskocsik, illetve a felső szinten a hajók és más közlekedési eszközök elsősorban a kisgyerekkel útra kelt családokat vonzotta, a múzeumban színes programokkal - többek közt egy Galileli távcsövéről szólóval - várták látogatókat.

A Budai Vár alatt húzódó Sziklakórház rengeteg érdeklődőt vonzott, az esti - hangszerekkel és gyertyákkal kísért - őrségváltást hatalmas tömeg kísérte figyelemmel. A légókórházba való bejutásra igen sokat kellett várni, az est folyamán le is kellett zárni az autóforgalom előtt a Várba vezető utakat, annyi érdeklődő gyűlt össze a múzeumnál.

A Természettudományi Múzeumot is sokan választották, itt elsősorban a Predátorok című kiállítás, a Vadászati kiállítás, A korallzátonyok csodálatos élővilága, valamint az év természetfotóiból rendezett lenyűgöző kiállítás érdekelte leginkább a látogatókat. A Természettudományi Múzeum élő zenével, kézműves és ügyességi programokat kínált az érdeklődőknek.

A különleges éjszakán a felnőttek 1300 forintért, a hatévesnél idősebb gyerekek 600 forintért, a hatéven aluliak pedig ingyen térhettek be bármely kiállítóhelyre, valamint igénybe vehetették a 18 és 24 óra között közlekedő múzeumbuszokat is.

A legtöbb intézmény pontos látogatószámokkal még nem tudott szolgálni, de mindenütt nagy érdeklődésről számoltak be.
Demeter Judit, a Magyar Nemzeti Galéria PR-menedzsere szerint intézményüket nagyjából ötezren keresték fel, legnépszerűbbnek a München magyarul című kiállítás bemutató tárlatvezetése volt. Tömegek élvezték az Orchestra Fugato koncertjét az aulában és szereztek saját zenét az Opera Looper elnevezésű interaktív operaszerző program segítségével.

Lovas Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési főosztályának munkatársa az MTI-nek elmondta: minden várakozást felülmúlóan sokan - számításaik szerint mintegy 5700-an - érkeztek az intézménybe szombat éjszaka. Kiemelkedő sikert aratott a Cervantes búsképű lovagjának történetét felelevenítő összművészeti akció az Aguaviva Formáció előadásában, valamint Kolti Helga pódiumjátéka Szent Erzsébet életéről a Királylányok messzi földről című katalán-magyar kiállításhoz kapcsolódóan. Az est fénypontját mindenképpen Csákányi Eszter előadása jelentette A hét asszonya című, Parti Nagy Lajos írásaiból összeállított előadásával. A hangulatos fáklyafényben fürdő Múzeumkertben forralt bor, sűlt gesztenye, kalács és lángos várta az éjszakai múzeumjárókat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés