bezár
 

art&design

2009. 11. 17.
Kiállítás az 1987-es nagy brassói munkáslázadásról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 80-as évek legnagyobb rezsimellenes romániai munkáslázadásáról nyílik dokumentumkiállítás a Securitate, a volt román titkosszolgálat irattárának anyagából kedden Budapesten, a Román Kulturális Intézetben Az 1511-es bevetés - Brassó, 1987. november 15. címmel.
Brindusa Armanca, az intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a Securitate Irattárát Kutató Nemzeti Tanács munkájának eredményeként 25 darab 80 x 120 centiméteres tablón mutatják be a brassói munkáslázadás történetét. Emellett egy plazmatévén rövid dokumentumfilm is pereg az akkori eseményekről.

A tablókon az érdeklődő időrendi sorrendben követheti végig az eseményeket fotókon, dokumentumokon keresztül, így a fölkelés résztvevőinek meghurcolását, a kihallgatásokat - amelyek több mint 300 embert érintettek - rögzítő jegyzőkönyveket, azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy 61 embert kényszerlakhelyre száműztek, de vannak lehallgatási jegyzőkönyvek és olyan tárgyak , mint a lehallgatóberendezés, a teleobjektíves fényképezőgép, a gumibot és más vallatóeszközök.

A kiállítás középpontjában egy nagy vasszekrény áll, benne 25-30 fémfiókkal, azok tele a megfigyeltek kartotékaival. A brassói 1987. november 15. Egyesület kölcsönadott két olyan, most először kiállított amatőr felvételt is, amely a tüntető tömeget mutatja Brassó utcáin.
A Magyar Televízió korabeli híradók leírt változatát, a Magyar Rádió pedig az 1987-es brassói munkásfelkelésről a Kossuth Rádióban elhangzott hírek másolatát adta a tárlatra. Vannak a tablókon olyan magyar újságcikkrészletek is, amelyeknek forrása az MTI.

A 2010. január 15-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján jelen lesz Florin Postolachi, az egyesület elnöke, parlamenti képviselő, továbbá Silviu Moldovan, a Securitate irattára kutatórészlegének vezetője és két kutatója, valamint a munkáslázadás két résztvevője is, hogy látogatói kérdésekre válaszoljon.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés