bezár
 

art&design

2009. 11. 18.
Neves magyar és európai művészek munkái a Paksi Képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A konstruktív és konceptuális irányzatok legnevesebb magyar és európai művészeinek munkái tekinthetők meg a Paksi Képtárban csütörtöktől. A Re-connaitre című kiállításon 46 alkotó mutatkozik be.
Prosek Zoltán, a képtár vezetője az MTI-nek elmondta: a tárlat azokat a művészeket mutatja be, akik a nemzetközi konstruktivista és szerkezetelvű művészet modellépítő, analitikus-szisztematikus szemléletéből kiindulva kutatják a képi rendszerek alapelemeit és meghatározó viszonylatait.
A kiállításon a műfaj olyan meghatározó művészeinek munkáit mutatják be, mint például Bak Imre, Maurer Dóra, Jovánovics György, Kovács Attila, Vera Molnar, Nádler István, Erdélyi Gábor és Csörgő Attila.

A külföldi művészek közül a képtárvezető kiemelte Hartmut Böhmöt, akit etalonművésznek nevezett. "Mindenki, aki ebben a műfajban akar valamit csinálni, őt tekinti kiindulási pontnak". Rajta kívül Andreas Brandt, Manfred Mohr és Günter Uecker alkotásai is szerepelnek a tárlaton.

A kiállítás címéről Prosek Zoltán kifejtette: nincs rálátásunk, hogy mi történik Nyugat-Európában, ezért kapta a tárlat a francia Re-connaitre címet, amelynek jelentése felismerés, megismerés.

A tárlatról úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon nehéz műfaj, komoly alapképzés kell ahhoz, hogy a közönség megértse a műveket. Hozzátette: szerinte Európában nagyon kevés olyan intézmény van, mint a paksi, amely teljesen tiszta profilt választott, amikor felvállalta, hogy csak a konstruktív és konkrét irányzatokkal, a hozzá szorosan kötődő minimál arttal és konceptuális művészettel, valamint kísérleti filmekkel foglalkozik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés