bezár
 

art&design

2009. 11. 19.
Pénteken nyit a Budapesti Karácsony a Vörösmarty téren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tradicionális magyar étellel-itallal, népművészeti termékekkel, számos programmal, zenével és játszóházzal várja látogatóit péntektől az idén 11 éves Budapesti Karácsony a Vörösmarty téren.
Az adventi programsorozat 38 napja alatt összesen 161 résztvevő, többek között szövők, csontfaragók, nemezelők és üvegfúvók mutatják be termékeiket a fővárosi téren. Az ide látogatók az ajándéktárgyak vásárlása közben megkóstolhatják a töki pompost, a kürtőskalácsot, kortyolhatnak a szintén hagyományos forralt borból. A téren felállított színpadon a karácsonyváró időszakban több mint 170 fellépő szórakoztatja majd a nézelődőket.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezetője egy keddi sajtótájékoztatón elmondta: mint minden évben, idén is fűtött játszóházzal, programokkal várják a gyerekeket, akik ajándékokat is készíthetnek a különböző foglalkozásokon.

Elmaradhatatlan a Gerbaud ház ablakaiban minden évben látható adventi kalendárium, amelynek ablakaiban a tradíciónak megfelelően egy-egy kortárs művész képe lesz látható. Az ablakokat december 1-23. között minden nap délután ötkor, harangjáték, fúvószene és fényjáték kíséretében fogják kinyitni. December 24-én pontban délben fog kinyílni az utolsó ablak. A képek egészen január 2-ig maradnak a Gerbaud ház ablakaiban: akkor egy ablakzáró koncerttel búcsúznak majd tőlük - mondta el Szappanos T. Andrea, a kalendárium ötletgazdája, szervezője.

Kezdetektől része a Budapesti Karácsony rendezvénysorozatnak Kárászy Szilvia karácsonyi harangjáték-hangversenye, amelyet idén december 13-án, délután 3 és 5 órakor tartanak a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Utóbbi koncertet a Vörösmarty tér vendégei is meghallgathatják kivetítők segítségével.

Az eseménysorozatot az első évben hagyományteremtő szándékkal hívták életre, azóta pedig egyre több nemzetközi elismerésben részesült a Vörösmarty téri karácsonyi forgatag: 2006-ban a Travel&Leisure utazási magazin a tíz legjobb karácsonyi rendezvény közé sorolta, Kanada legnagyobb művészeti fesztiváljának igazgatója pedig szintén a budapestit ítélte legszínvonalasabbnak. Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2008-ban a Sunday Times is ezt választotta Európa legjobb adventi vásárának.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint a tavalyi nagy siker - több mint 600 ezer fős látogatottság - után idén is teltházra számítanak. Az eddigi pozitív tapasztalatokat felhasználva tovább bővítették a karácsonyi programkínálatot, kiegészítve az ünnepvárás és a téli holtszezon idejét egy új kezdeményezéssel: idén először rendezték meg a Budapesti Téli Fesztivált, amely már november 3-én elindult és február 28-ig tart . A BTH a tizenöt jelentős fővárosi kulturális intézményt összefogó Kulturális Munkacsoporttal közösen gyűjtötte egy csokorba a főváros téli kulturális kínálatát, hogy ezzel is átfogják a turisztikai szempontból holtszezonnak számító téli időszakot.

A több mint száz eseményt - koncerteket, előadásokat, karácsonyi, hagyományőrző és kézműves programokat,időszaki kiállításokat - felvonultató sorozat részletes programja összefoglaló kiadványban, valamint a www.culturalbudapest.com/hu/teli-fesztival-2009 és a www.budapestinfo.hu weboldalakon is megtalálható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés