bezár
 

art&design

2009. 11. 20.
Előadások az ókori Egyiptomról a Vam Design Centerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ókori Egyiptomiak hitvilágával, halottkultuszával, művészetével, s mindennapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők a budapesti VAM Design Centerben; a november 28-án induló 18-részes előadássorozat a Tutanhamon kincsei című kiállításhoz kapcsolódik.
Mint az intézmény közleménye rámutat, kevesen tudják, hogy az ókori egyiptomiak ismerték a 365 napos kalendáriumot, rájöttek arra, hogy a nyers hús leviszi a gyulladást, s tökéletesen feltárták az emberi szervezet érrendszerét. Hasonló érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők az egykori virágzó kultúráról a neves egyiptológusok előadásain. Az előadássorozat célja, hogy az érdeklődők számára bővebb információt nyújtson a tárlat anyagáról, valamint a kiállított anyag történelmi és vallási hátteréről, illetve az egyiptomi kultúra egészéről.

"A tudományos, ugyanakkor érdekes és szórakoztató előadások során megismerhetik a látogatók a sír felfedezésének körülményeit, a történelmi hátteret Tutanhamon korában, az egyiptomi vallás, írásrendszer, világkép, művészeti ábrázolás alapjait, mindazt az összetevőt, amelynek eredménye a kiállításon látható és megelevenedő egyiptomi világ. Az előadásokat meghívott szakemberek, a témával, illetve az adott korral foglalkozó egyiptológusok tartják" - emeli ki a közlemény.

Az előadásokra szombat délutánonként kerül sor. November 28-án a sír felfedezésének történetéről lesz szó, december 12-én "Úti beszámolók" következnek az ókori Egyiptomról Hérodotosz, Diodórosz, Sztrabón tollából.

Egy héttel később Történelmi háttér Tutanhamon korában címmel tartanak előadást, január 9-én pedig a hieroglif írásrendszerről és annak szimbólumtartalmáról lesz szó. Január 16-án a mumifikálás kialakulásáról és fejlődéséről beszélnek, egy héttel később pedig az újbirodalmi sírépítészetről és sírszimbolikáról. Január 30-án az Újbirodalmi templomszimbolika című előadás következik, február 6-án pedig az egyiptomi vallási elképzelések alapjairól beszélnek, február 13-án Elképzelések a túlvilágról címmel tartanak előadást.
Az előadásokon egyebek közt szó esik a mágikus világképről és gondolkodásról az ókori Egyiptomban, a művészeti ábrázolás jellegzetességeiről, a szent állatok tiszteletéről, a mindennapi életről, Nagy Sándor kapcsán egyiptomi és görög kapcsolatokról, a kereszténységről Egyiptomban, s Tutanhamon ékszereiről.
A sorozat záró előadására április 24-én kerül sor, amikor az egyiptomi magyar ásatásokról lesz szó.

A Tutanhamon kincsei című kiállítás az ifjú fáraó sírkamrájában talált egyedülálló leletegyüttesről neves egyiptológusok ellenőrzésével készített hiteles múzeumi másolatokat (replikákat) vonultat fel. A 2500 négyzetméteres tárlat anyagát előzőleg Zürichben, Münchenben, Brnóban mutatták, Budapestre Barcelonából érkezett. Az október 24-től fél éven át tartó kiállításon a látogatók a tárgyakat abban a formában pillantják meg, ahogy 1922. november 4-én Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél látta meg először a sír fantasztikus kincseit.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés