bezár
 

art&design

2009. 11. 20.
Hannes Böhringer művészetfilozófus kapta a Moholy-Nagy-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Moholy-Nagy-díj történetében idén először külföldi kapta meg az elismerést: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kitüntetését Hannes Böhringer német művészetfilozófusnak ítélték oda.
Az egyetem 2006 óta adományozott Moholy-Nagy-díjával azokat ismerik el, akik tevékenységükkel kimagasló módon, közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak az oktatási intézmény céljainak eléréséhez.

A díjat odaítélő kuratórium indoklásában Hannes Böhringer filozófiai munkáit méltatta, amelyekben "példaszerűen fonódik össze az elmélet és a gyakorlat". A kuratórium Böhringer írásait kreatívnak és inspirálónak nevezte minden alkotó ember számára, amelyek "hidat képeznek művészeti alkotás és annak értelmezése között".ű

Tillman József, Hannes Böhringer fordítója és az egyetem Elméleti Intézetének igazgatója laudációjában Moholy-Nagy és díjazott nézőpontjainak hasonlóságára hívta fel a figyelmet, valamint méltatta a szerző stílusát, nyelvét. Arra is emlékeztetett, hogy "nincs kitüntetett nézőpont", csak a "nézőpontok sokasága kínálja a világ megismerésének lehetőségét".

Hannes Böhringer, aki személyesen vette át a díjat csütörtök este Budapesten, példaképének nevezte Moholy-Nagy Lászlót. "Szívesen lettem volna olyan sokoldalú, mint Moholy-Nagy" - mondta a filozófus.
Megemlítette azt is, hogy véletlen egybeesésként ebben a szemeszterben épp Moholy-Naggyal és Rodcsenkóval akart foglalkozni. "Azzal a kérdéssel, hogy feloldódik-e a művészet a designban és az építészetben, vagy átfolyik ezekbe és így őrzi meg a szabadságát" - mondta a művészetfilozófus.

"Azon fáradozom, hogy egyszerre legyek modern és hagyománytudatos, hogy egyiket éppoly kevéssé hanyagoljam, mint a másikat. Abban, hogy ne áruljam el a modern örökséget, Moholy-Nagy segít nekem" - tette hozzá Hannes Böhringer.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés