bezár
 

art&design

2009. 11. 20.
Kiállítás és konferencia lesz a szélsőjobbról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítást és konferenciát rendeznek jövő szerdán és csütörtökön a budapesti Holokauszt Emlékközpontban Az árpádsáv tegnap és ma címmel - közölte Molnár Judit történész, az intézmény főtanácsadója az MTI-vel pénteken.
Mint mondta, a konferencia és az azt megelőző, szerdán nyíló kiállítás azt igyekszik megvilágítani - fotók, plakátok, nyomtatványok, képeslapok, tárgyak, filmek segítségével, hogy a szélsőjobboldal a 20. században hol hangosan, hol halkabban megjelent a politikai palettán, s egyik kézzelfogható szimbóluma az árpádsávos lobogó és a turulmadár lett.
A tanácskozás bevezető előadását Ormos Mária akadémikus, aki arról beszél, hogy a nyomor és a gazdasági válság milyen összefüggésben van a politikai szélsőségek kialakulásával. Pandula Attila, az ELTE tanára az árpádsávos lobogók történetéről villant fel érdekes részleteket. Megtudhatjuk többi között azt is, hogy a 19. században, így például az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idején egyáltalán nem használtak ilyen zászlót - folytatta.

Karsai László a Szegedi Tudományegyetem tanára Szálasi Ferenc mozgalmának jelvényeiről, jelképeiről és zászlóiról, Ungváry Krisztián, az 1956-os Intézet történésze pedig Politikai szimbolika a Horthy-rendszer második felében címmel tart majd előadást.

A konferencián szó lesz továbbá a szélsőjobb két világháború közötti választási sikereiről, valamint elemzik azt is, hogy a radikális jobboldal 1990 után milyen eredményeket ért el a politikai megmérettetéseken.
Ezenkívül Kovács András, a Közép-Európai Egyetem tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársa Antiszemiták és holokauszttagadók a mai magyar társadalomban címmel a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet legutóbbi felméréseit elemzi.

A kiállításon megtekinthetők lesznek azok a tárgyak, amelyeket többi között a szélsőjobboldal igényeinek kiszolgálására gyártottak, mintegy üzletté téve különböző szimbólumaik forgalmazását. Látható lesz egyebek mellett a történelmi Magyarországot formáló hamutartó, amelynek "szerbiai részébe" lehetett hamuzni, továbbá "nemzeti sorskártyapakli és rajzszög" is.

A tárlaton filmfelvételeket is bemutatnak különböző szélsőjobbos megmozdulásokról, így például azokról, amikor 1992-ben megzavarták Göncz Árpád köztársasági elnök beszédeinek elmondását, felelevenítve, hogy először akkor jelent meg újra az árpádsávos zászló a rendszerváltás után.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés