bezár
 

art&design

2009. 11. 22.
A meleg gyötrelem művészei Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négyszáz év választja el őket, mégis egymás mellett állítják ki ezen az őszön Caravaggio (1571-1610), a nagy olasz mester és a 20. század egyik meghatározó alkotójának számító ír Francis Bacon (1909-1992) festményeit Rómában.
Caravaggio csaknem 400 éve halt meg, Bacon 100 éve született. Mindketten a valóság fájdalmas arcát tükrözik, bár a realizmushoz való viszonyuk nehezen lehetne ellentétesebb. A római Galleria Borghese közös tárlatán kitűnik, hogy mindkét festő az emberi forma bűvöletében élt és a lehető legkifejezőbb portrékat alkotta.

Caravaggio és Bacon is radikális újítónak számított a maga korában: az előbbi a manierizmus torzító idealizmusa ellen lépett fel, makacsul ragaszkodott a realista ábrázoláshoz, Bacon pedig az absztrakció uralma idején is kitartott az emberi formák mellett.

"Bacont és Caravaggiót művészetük intenzitása jellemzi" – fejtette ki a Reutersnek Michael Pepiatt, a kiállítás egyik kurátora, aki Bacon barátja volt és életrajzot is írt róla.

Mindkét festő a melegek ikonjának számít, mindketten zseniális, ugyanakkor tragikus sorsú, meggyötört emberek voltak, akiknek életére rányomta bélyegét az erőszak. Bacon szeretője öngyilkos lett, Caravaggiót pedig gyilkosság vádjával halálra ítélték – ezek a drámák rányomták bélyegüket műveikre is.

"Mindketten tudatában voltak annak, milyen rövid az élet és milyen törékeny az emberi lét, és mindketten ki is fejezték ezt az érzést művészetükben" – jelentette ki Pepiatt.

Bacon 17 alkotása látható Caravaggio 14 képe mellett, az utóbbiak között ott van a Madonna kígyóval és a Beteg Bacchus, amelyek a Borghese állandó gyűjteményének részét alkotják. Bacon több művét, köztük a Fej VI című festményt és Velazquez X. Ince pápát ábrázoló képéről készített tanulmányait a londoni Tate Gallery kölcsönözte.

A Galleria Borghese fényűző előcsarnokában Bacon triptichonja látható, amelyet szeretője, George Dyer halála után festett, eltorzult, félmeztelen férfialakok dermesztő figuráival, amelyekből az élet elszáll és hússzínű foltokba olvad.

Az ősszel megnyílt különös páros kiállítás 2010. január 24-ig tekinthető meg. A tárlat kezdettől óriási érdeklődést keltett, már több mint 70 ezren tekintették meg. A sikerre való tekintettel a Borghese meghosszabbította a látogatási időt és 30 százalékkal növelte a naponta kiadható jegyek számát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés