bezár
 

art&design

2009. 12. 13.
Valódi a Michelangelo-feszület?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vizsgálja az olasz számvevőszék, hogy valódi-e az az állítólagos Michelangelo-feszület, amelyet 3,25 millió eurónyi közpénzből vásárolt a római kormány, és hogy szabályosan történt-e a beszerzés.
A La Repubblica című lap hétvégi értesülése szerint a számvevőszéki vizsgálat részeként a pénzügyőrség házkutatást tartott pénteken a kulturális minisztériumban és dokumentumokat foglalt le a szoborvásárlással kapcsolatban.

A 41 centiméteres fa feszület beszerzésének körülményeire azért kíváncsi a számvevőszék, mert több tekintélyes művészettörténész is kételyeket vetett fel az állítólagos Michelangelo-remekmű eredetiségét illetően.

Michelangelo-szakértők szerint az 1494-re datált, hársfából faragott Jézusnak furcsák az arányai, és a szobor valószínűleg nem a reneszánsz zseni alkotása, hanem egy korabeli, ismeretlen nevű fafaragó kisiparosé, aki több tucat hasonló szobrot készített.

Gyanút kelt az is, hogy a feszület egy valódi Michelangelo-remekműhöz képest túlságosan olcsón került a kulturális minisztérium tulajdonába: a torinói műkereskedő, akitől vásárolták, korábban 15 millió euróért kínálta magángyűjteményeknek, amelyek azonban mind elzárkóztak a vásárlástól.
A most vitatott műkincsbeszerzést egy éve nagy csinnadrattával ünnepelték a római parlamentben, Giorgio Napolitano államfő jelenlétében. A kereszt azóta az országot járja, jelenleg a nápolyi püspökség múzeumában van kiállítva.

Sandro Bondi kulturális miniszter váltig állítja, hogy a feszület valódi Michelangelo-mű.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés