bezár
 

art&design

2009. 12. 15.
Kiosztották a műkritikus szakma díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is átadták a magyar műkritikus szakma kortárs művészeti díjait: az év legjobb képzőművészeti teljesítményének járó elismerést Csörgő Attila kapta, a legjobb kurátori munkának Mélyi József Amerigo Tot-kiállítását választották, míg a legjobb kritikai szöveg Sinkó Katalinnak a Magyar Nemzeti Galéria történetét feldolgozó írása lett.
A hazai művészetkritikus szakma jelentős részét tömörítő Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének (AICA) Magyar Tagozata a kortárs művészet különböző területein születő kiemelkedő teljesítmények jutalmazására alapította tavaly a díjat.

A szervezet 400-400 ezer forinttal ismerte el a három kategória legjobb teljesítményeit, valamint idén először, magántámogatásból a kurátori és műkritikusi kategória díjazottait további 200 ezer forinttal jutalmazta - közölte Bán András, az AICA magyarországi elnöke hétfőn az MTI-vel.

A Ludwig Múzeumban rendezett péntek esti díjátadón a legjobb művészi teljesítménynek járó elismerés Csörgő Attiláé lett, akinek Arkhimédészi pont című kiállítása még január 24-ig látható a Lumúban. A nemzetközileg is ismert művész a fizika, az optika problémáit, végső soron a tér és a látvány kérdéseit vizsgálja izgalmas, eredeti és gyakran szórakoztató műveivel. A maga építette eszközök, kamerák a kinetikus művészet egészen új értelmezését is adják - emelték ki méltatásukban a kritikusok.

A legjobb kurátori teljesítményért járó díjat Mélyi József kapta az Amerigo Tot - Párhuzamos konstrukciók című kiállításért, amelyet szintén a Lumúban láthat a közönség még január 3-ig.

A zsűri kiemelte, hogy a kádárizmus időszakára új módon tekintő, a múltfeltárás Magyarországon szokatlan módjainak utat nyitó kiállításról van szó, amely az egykor népszerű, izgalmas életutat, de vitatott művészi pályát befutó magyar Amerigo Tot munkásságát helyezi kortárs szemléletű perspektívába.

A legjobb kritikusi teljesítményért járó elismerést Sinkó Katalinnak ítélték Nemzeti képtár című munkájáért, amely a Magyar Nemzeti Galéria Évkönyvében jelent meg, s az intézmény történetét dolgozza fel. Az indoklás kiemelte, hogy Sinkó Katalin a kortárs művészet, művészetszemlélet számára rendkívül fontos intézménykritikát írt, úgy érteti meg a Magyar Nemzeti Galéria múltját és jelenét, hogy azt a változó társadalmi, politikai rendszerek, ideológiák kontextusában helyezi el.

Mindhárom kategóriában a szervezet tagsága és elnöksége is jelölhetett. A zsűri, amely az előző évhez hasonlóan, az AICA vezetőségének tagjaiból állt, hármas jelöltlistákat hozott nyilvánosságra a folyamat végén, s a díjazottakat szavazás útján e listákból választotta ki.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés