bezár
 

art&design

2009. 12. 16.
A világ leghíresebb kék gyémántjai találkoznak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ két leghíresebb kék gyémántjában egyszerre gyönyörködhetnek majd a Smithsonian Természettudományi Múzeum látogatói jövő év januárjától.
Mint a washingtoni múzeum illetékesei hétfőn bejelentették, az intézményben kiállított 45,52 karátos Hope gyémánthoz január 28-án csatlakozik majd a 31,06 karátos Wittelsbach-Graff gyémánt. Több mint fél évszázad óta ez lesz az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatja a Wittelsbach drágakövet, amely egészen augusztus elsejéig marad a múzeumban.

A ritka lehetőséget megragadva tudósok is szemre veszik a két drágakövet, hogy kiderítsék, vajon a Wittelsbach gyémánt is abból az indiai bányából került-e ki, ahonnan a Hope gyémánt.

Először a 17. században említették mindkét drágakövet. A Wittelsbach gyémántról szóló első beszámoló az 1660-as évekből származik, amikor IV. Fülöp spanyol király az I. Lipót osztrák uralkodóval frigyre lépő lányának ajándékozta. A drágakő 1722-ben került a bajor Wittelsbach uralkodó-családhoz, majd miután az első világháború alatt nyoma veszett, végül 1951-ben, Belgiumban bukkant fel újra. 2008-ban a Christie's londoni árverésén több mint 24 millió dollárért (4,6 milliárd forint) került Laurence Graff, a Graff Diamonds International vállalat elnökének tulajdonába.
A Smithsonian illetékesei hozzávetőlegesen sem akarják megmondani a Hope gyémánt értékét, mivel egyszerűen felbecsülhetetlennek tartják.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés