bezár
 

art&design

2009. 12. 17.
Lefújta a londoni kiállítást a liechtensteini uralkodó herceg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lemondta reneszánsz festménygyűjteménye jövő őszre tervezett londoni kiállítását a Liechtensteini Fejedelemség uralkodó hercege, mert szerinte Nagy-Britannia helytelenül járt el velük szemben.
A történet három éve kezdődött, amikor II. János-Ádám uralkodó herceg megvásárolta a XVI. századi spanyol mester, Sanchez Coello Don Diego infáns című képét. A brit hatóságok nyomozást indítottak a kép hivatalos kiviteli engedélyével kapcsolatban, és a mai napig nem engedték ki a festményt az országból. A herceg többek között nehezményezte, hogy a brit kormánytól semmiféle tájékoztatást nem kapott a vizsgálatról.

Az üggyel kapcsolatban 2007-ben letartóztattak egy meg nem nevezett műkereskedőt, akit azzal vádolnak, hogy "manipulálta" a festmény külföldre szállításához szükséges dokumentumokat.

"Nem fogjuk egy olyan államra bízni hatalmas kincseinket, amelyik helytelenül járt el velünk szemben" - jelentette ki Johann Kraeftner, aki a herceg gyűjteményének, egyúttal a Liechtensteini Múzeumnak az igazgatója.

A kiállításra a londoni Királyi Művészeti Akadémián került volna sor. A tárlat az ötszáz éves hercegi gyűjteményt kívánta bemutatni, amelyben többek között olasz és német reneszánsz festők képei szerepelnek. A kérdéses Coello-festmény - a művészeti akadémia szerint - nem volt a kiállítandó művek sorában.

Az akadémia közleményében csalódottságának adott hangot a kiállítás törlése miatt, és bejelentette, hogy keresi a beharangozott tárlat alternatíváját.

Kraeftner elmondta: múzeuma továbbra is be akarja mutatni a gyűjteményt Londonban, de erre majd csak az ügy tisztázását követően kerülhet sor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés