bezár
 

art&design

2009. 12. 20.
Aba-Novák életműrekord a Virág Judit Galéria aukción
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcvanötmillió forintért kelt el Aba-Novák Vilmos egyik legfontosabb műve, a Nagy vurstli a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján szombat este.
Ez az összeg - sőt már az ötvenmillió forintos kikiáltási ár is - magasabb annál, mint amennyit Aba Novák-festményért valaha fizettek. Tavaly a Fürdőző nőket (Női aktok) 32 millió, az Olasz kikötőt 38 millió forintért ütötték le a Kieselbach Galéria árverésein.

Az 1928-as római ösztöndíj, majd egy későbbi itáliai utazás új korszakot hozott Aba-Novák Vilmos festészetében. Palettája harsogó színekkel telt meg, simára csiszolt, krétaalapozású felületre festette olasz tájait, s ezt a technikát alkalmazta itthon festett cirkusz- és vásársorozatain.

Hazatérte után egy mecénása megrendelésére festette a Nagy vurstli című cirkuszképet szombathelyi villájának dekorálására. A mozgalmas, a cirkusz mesevilágát megjelenítő Nagy vurstli végül soha nem került Szombathelyre.

1931-ben bemutatták az Ernst Múzeumban az akkori tárlat legértékesebb darabjaként. A rendkívüli méretű, 166x230 centiméteres vászon Aba-Novák Vilmos cirkuszképeinek csúcsdarabja, hetven éven át feltekerve, előbb a művész műtermében, utóbb örökösei birtokában várta "feltámadását".

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés