bezár
 

art&design

2009. 12. 21.
Egyiptom hivatalosan is visszakéri Nofertitit Berlintől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyiptom hivatalosan is kezdeményezi, hogy Németország szolgáltassa vissza Nofertiti egyedülálló mellszobrát, miután olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek szerint Németország törvénytelenül szerezte meg a 3400 éves szobrot.
Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára által kiadott közlemény szerint a frissen felújított berlini Neues Museum igazgatója olyan iratokat mutatott be, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ludwig Borchardt, Nofertiti szobrának megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltűntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának.

A mandulavágású szemeivel és hattyúnyakával lenyűgöző látványt nyújtó antik szobor konfliktust okozott Németország és Egyiptom között. Mindkét állam magáénak akarja tudni Nofertitit, aki évente látogatók millióit vonzza a világ minden tájáról.

A bemutatott dokumentumok "megerősítik Egyiptom véleményét, miszerint Borchardt etikátlanul járt el, amikor megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipszmellszobra" - áll a Havvász által kiadott közleményben.
Az egyiptomi tájékoztatásból az is kiderült, hogy Havvász és az ügyben illetékes német hatóságok között Friederike Seyfried, a Neues Museum Egyiptomi Papiruszgyűjteményének igazgatója fog közvetíteni a vita megoldásában.

A berlini múzeumot felügyelő Porosz Kulturális Örökség Alapítvány egyelőre nem reagált Havvász vasárnapi bejelentésére, de a napokban cáfolta, hogy Seyfried a szobor visszaadásáról tárgyalva találkozna Havvásszal. Az alapítvány szerint Nofertiti mellszobra törvényesen került Németországba, és Egyiptomnak nincs jogalapja a műkincs visszakövetelésére.

Havvász vélhetően a héten nyújtja be a hivatalos kérelmet Németországhoz. "Nagyon optimista vagyok" - jegyezte meg az ügy kapcsán az egyiptomi szakember.

Nem Nofertiti 1913-ba Berlinbe került szobra az egyedüli nagy értékű kincs, amelyet Havvász vissza szeretne vinni Egyiptomba, a szakember a Londonban őrzött Rosetta-követ is hazavinné.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés