bezár
 

art&design

2009. 12. 23.
Hamisított a legtekintélyesebb természetfotós díj nyertese?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamisítás vádja érte a világ talán legtekintélyesebb természetfotó-pályázatának idei nyertesét: a spanyol José Luis Rodriguez a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt éves fotópályázatra nyújtotta be művét.
A kép egy farkast ábrázol, amely éppen egy fakerítés felett ugrik át. A szakértői zsűri 43 ezer beérkezett fotó közül nyilvánította győztesnek Rodriguez munkáját.

A képhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy a spanyol fotós "hetekig állt lesben" egy használaton kívüli karám mellett, várva, hogy az általa kihelyezett csalira - egy jókora húsdarabra - a környéken kószáló farkas rátaláljon. Rodriguez azt a pillanatot kapta le, amikor a farkas a karám kerítését elegáns mozdulattal átugorva végre rávetette magát a csalihúsra.

A keddi brit sajtó beszámolói szerint azonban a bíráló bizottsághoz kifogás érkezett arra hivatkozva, hogy a spanyol fotós minden bizonnyal idomított állatot használt a kép elkészítéséhez. A panasz benyújtói azzal érvelnek, hogy egy valóban vadon élő farkas nem a kerítést átugorva közelítette volna meg a húst, hanem a keresztlécek közötti jókora résen préselte volna át magát.

A kifogással élők szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a fotón valójában egy fogságban élő, beidomított farkas látható, ez pedig a versenyszabályokkal ellentétes.

A londoni Természettudományi Múzeum szóvivője közölte: az intézmény tud a nyertes pályamű hitelességét megkérdőjelező állításokról, és azokat a bíráló bizottság bevonásával vizsgálja.

Rodriguez azonnal cáfolta, hogy bármilyen módon megsértette volna a pályázati előírásokat.

Az idei londoni fotópályázatnak egyébként volt egy magyar kategórianyertese is: Mészáros András Frissítő esőcsepp című képét a Viselkedéstípus - egyéb állatok című fő témacsoportban ítélték a legjobbnak. Ebben a kategóriában az emlősökön és madarakon kívüli állatfajtákról eredeti környezetükben készített fotókat rangsorolja a világ legnagyobb természettörténeti múzeumának szakmai zsűrije.

Mészáros András makrofotó-eljárással készült, vagyis közelről, erős nagyítással lekapott kategórianyertes képe egy vöröshangyát ábrázol, amely éppen egy virágsziromra hullott esőcseppből iszik.
A kép látható a londoni múzeum által a legjobb pályaművekből rendezett kiállításon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Todd Phillips: Joker
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés