bezár
 

art&design

2009. 12. 23.
Caravaggio csontjait vizsgálják olasz tudósok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Feltehetően a négy évszázada meghalt olasz barokk művész, Caravaggio csontjait emelték ki további vizsgálat céljából olasz tudósok Porto Ercole toscanai olasz kikötőváros temetőjének egyik sírkamrájából.
A hétfői feltáráson az olasz régészek a festő halálának körülményeire próbáltak pontosabb magyarázatot szerezni, és ugyanakkor méltóbb temetkezési helyet szeretnének számára biztosítani. A maradványokat alumíniumdobozba tették, és a bolognai egyetem ravennai campusára vitték, a festő családjának más tagjaitól származó leletekkel való összehasonlítás végett.

A projekt vezetője az a Giorgio Grupponi, aki a középkor nagy olasz költőjének, Dante Alighierinek az arcát rekonstruálta korábban: az ebből a munkából eredő Dante-képmást 2007-ben mutatták be.

Caravaggio igazi neve Michelangelo Merisi volt. 1571 körül született és mozgalmas élete 1610 körül ért véget, feltehetőleg malária következtében. Úgy tudni, hogy a Porto Ercole-i temetőben temették el, majd 1956-ban exhumálták és a maradványokat a templom egyik kriptájába helyezték.
A XVI. századi festő híres volt műveinek drámai "chiaroscuro" fény- és árnyékhatásairól, amelyek jól megfigyelhetők a Bacchus, az Emmauszi vacsora és Izsák feláldozása című művein.

Expresszionista stílusát kortársai bírálták, vallási vitát is kiváltottak.
Caravaggio több műve jelenleg egy jóval későbbi, XX. századi - hozzá hasonlósan hányatott sorsú - művész, Francis Bacon alkotásai mellett tekinthetők meg a római Galleria Borghese termeiben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés