bezár
 

art&design

2010. 02. 05.
Kétszázezres fotókollekciójától vált meg a Magnum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eladta múltjának egy szeletét a Magnum Photos, hogy biztosítani tudja jövőjét. A világ egyik legjelentősebb fotóügynöksége egy 200 ezer eredeti felvételből álló gyűjteménytől vált meg, így egykori híres fotóriportereinek, köztük Robert Capának a képei Texasba kerültek.
A fotókat Michael Dell - a Dell számítógépgyártó alapítójának - egy befektetési cége vásárolta meg. A képeket a héten bejelentett egyezség szerint már át is szállították a Magnum New York-i székhelyéről Texasba, ahol Austin városában, a Texasi Egyetem Harry Ransom Központjában őrzik majd.

"A megegyezéssel elismerjük, ünnepeljük és megóvjuk a Magnum történelmi múltját, miközben továbbra is a szakma újítói lehetünk azzal, hogy új platformokat fejlesztünk ki jövőbeni munkánk terjesztésére" - fogalmazott Mark Lubell, a Magnum ügyvezető igazgatója.

Az ügynökség nem számolt be a megállapodás anyagi részleteiről, a The New York Times ugyanakkor úgy értesült: a Harry Ransom Center több mint 100 millió dollárra biztosította a gyűjteményt. Az archívumban szereplő képek szerzői jogának birtokosa azonban továbbra is a szövetkezeti formában működő Magnum marad.

A gyűjtemény képei mind eredeti felvételek, és a harmincas évekig nyúlnak vissza. Készítőik között Robert Capa mellett olyan nagyságok szerepelnek mint Eve Arnold, Henri Cartier-Bresson, Elliott Erwitt, Leonard Freed, Bruce Davidson, Rene Burri és Dennis Stock.

A megállapodás nyomán világhírű felvételek - például Capa képei a spanyol polgárháborúról, a D-napról, portréi Marilyn Monroe-ról vagy éppen Mahátma Gandhiról - válnak elérhetővé a nagyközönség számára.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés