bezár
 

art&design

2010. 02. 05.
Torday Emil nyomában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fotográfiák, rövidfilmek és tárgyak segítségével mutatja be Torday Emil (1875-1931) Afrika-kutató munkásságát a Néprajzi Múzeum szombattól látogatható kiállítása.
A múzeum összegzése szerint Torday Emil 1900 és 1909 között három jelentős kutatóutat bonyolított le a Kongó-medencében. Utolsó útjának századik évfordulóján, 2009 nyarán expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday egykori útvonalának egy részét bejárja. Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday Emil a legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte.

A március 4-ig látogatható tárlat a Torday Emil kutatóútjain, valamint a 2009-es Torday-Kongó-expedíción készített dokumentációkat és fotográfiákat mutatja be. Az érdeklődők több mint 20 Torday-fotót és Lóránt Attila 25 fotográfiáját tekinthetik meg - mondta el Szilasi Ildikó Hermina, a Torday-Kongó-projekt főszervezője, antropológus, az Afrikai-Magyar Egyesület koordinátora pénteken az MTI-nek.

Hozzátette: a kiállítás a társadalom változásának folyamatát mutatja be, érdekes látni például, hogyan vált a funkcionális művészet kézműves termeléssé. A látogatók fotón láthatják a többi között azt, amint a kongóiak karácsonyfadíszeket készítenek afrikai motívumokkal ékesítve, mert erre van kereslet. Az óriásvarsákkal való halászat azonban még most is ugyanúgy zajlik, mint ahogyan Torday Emil leírta és megörökítette.

A tárlaton felvonultatott tárgyak között szerepel karácsonyfadísz is a gyerekjátékok, maszkok és hangszerek mellett. Az antropológus felhívta a figyelmet egy cipőtisztító kisfiú eszközeire, a fejen hordható mobilbódéra. Az 5 perces kisfilmek dokumentálják egyebek mellett a boszorkányművészetet és a karácsonyfadísz-készítést, de az érdeklődők betekintést nyerhetnek a busongó, bunda és lele népcsoportok kultúrájába is.

A 2009-es expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, a csapat vezetője antropológusként tett megfigyeléseket, valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda kongói antropológus közreműködésével. A kiállítás anyagát az érdeklődők hamarosan könyvben is megtekinthetik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés