bezár
 

art&design

2010. 02. 07.
Felavatták Marian Cozma emlékművét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felavatták Marian Cozma emlékművét szombaton, a Veszprém Aréna előtti parkban; Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobra a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló arcvonásait őrzi és kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.
A rendkívül rossz idő, az erős havazás ellenére több ezren vettek részt az eseményen; az alkotást Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Mocsai Lajos az MKB Veszprém férfi csapatának vezetőedzője és Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke leplezte le.

A kegyeleti megemlékezésen jelent volt Petre Cozma, a meggyilkolt román sportoló édesapja és egyik lánytestvére, Ionela Negrila, továbbá Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete és Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete.

Részt vett az eseményen Gyulai Zsolt olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, ott voltak más sportágak vezetői is, valamint Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, továbbá számos országgyűlési képviselő, a cigány kisebbség helyi vezetői, s három történelmi egyház (katolikus, református és evangélikus) püspöke. Jelen volt Siluan Manila román ortodox püspök és Ovidiu Semen, a Dinamo Bucuresti kézilabda-szakosztályának vezetője.

Jelen voltak természetesen az emlékmű avatásán az európai hírű veszprémi csapat vezetői és jelenlegi, valamint volt játékosai, köztük Ilyés Ferenc is, akit német klubja elengedett a barátja szobrának avatójára.

"A szobor méltó emléket állít Marian Cozmának, mert tükrözi a benne lakozott erőt, küzdeni tudást, de a szelídségét is" - mondta a kegyeleti megemlékezés bevezetőjeként Remport Csaba, aki a szurkolói klub elnökeként az emlékmű felállításához a közadakozást is szervezte egy éven át.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Marian Cozmát "saját gyermekünkként, testvérünkként szerettünk". Mint mondta: más-más nemzet fiai játszanak a veszprémi csapatban, de "amikor pályára lépnek, egy családdá válnak" és mindent megtesznek egymásért, s Veszprém méltó képviseletéért.

A polgármester kitért arra is, hogy Petre Cozma, aki az egyetlen fiát veszítette el, "példát mutatott nekünk és a világnak emberi tartásból, a fájdalom elviseléséből és toleranciából". Veszprém nem felejt és bízik az igazságszolgáltatásban - hangsúlyozta a polgármester.

Mocsai Lajos szerint nem egy sportszoborról van szó, hanem egy sportoló ember szobráról, aki győzni, gólt lőni jött, s azt akarta, hogy a veszprémi csapat az egész világon elismert legyen.

Ireny Comaroschi beszédében megköszönte Veszprém minden lakójának azt a szeretetet, amelyet ebben a tragédiában tanúsított, s hogy "mellettünk voltak". Egy éven át "meghatódottan kísértünk figyelemmel minden olyan eseményt, amelyet Marian emlékének szenteltek" - mondta. Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületének polgármestere arra emlékeztetett, hogy a kerületükben született és nevelkedett Marian Cozma a "nagyon rövid életét odaadással, becsülettel és végtelen szenvedéllyel áldozta a kézilabdának". A polgármester ezután átadta veszprémi kollégájának Bukarest II. kerülete önkormányzatának díszoklevelét és a Stefan Cel Mare emlékérmet. Megjegyezte: Stefan Cel Mare, román uralkodó a kereszténységet védte kelet kapuinál.

Dejan Peric, a veszprémi kézilabdások szerb csapatkapitánya szerint "az emlékművet nemcsak egy kiváló sportolónak, hanem egy kiváló embernek is állítjuk, s számomra a szeretet emléke is".
Petre Cozma - aki ezúttal vette át a Magyar Sportújságírók Szövetségének 2009-es különdíját, a decemberi Sportcsillagok Gálaestjén ugyanis betegsége miatt nem tudott megjelenni - a kegyeleti megemlékezésen azt mondta: "fogadjátok a népem, a családom áldását, úgy szeretlek benneteket, ahogy a fiam szeretett". Marian nagyon büszke volt rátok - mondta, megjegyezve: "határtalan az emberségetek, meghajlok előttetek". Petre Cozma szavait hatalmas vastaps követte.

Az emlékművet - a leleplezést követően - megáldották a történelmi egyházak jelen lévő püspökei, s a román ortodox egyház püspöke.
Az avatást követően a város polgármestere Veszprém tiszteletbeli polgára elismerésben részesítette Petre Cozmát, Remport Csaba pedig Veszprém arany emlékérmét vehette át.

Az emlékmű talapzatát elborították a koszorúk, virágok és égő mécsesek; a több ezres tömegből nagyon sokan hajtottak fejet a szobor előtt.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott 26 éves kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés