bezár
 

art&design

2010. 02. 08.
Ötszáz ével ezelőtti országgyűlésre emlékeznek Tatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 1510-ben Tatán tartott országgyűlésről II. Ulászló díszkardját megörökítő emlékmű felállításával, konferenciával, kiállításokkal, makettkészítő- és szónokversennyel emlékezik mag a tatai önkormányzat - írta a 24 Óra hétfőn.
A közel fél éves rendezvénysorozatra tíz és fél millió forintot különítettek el. A programok között szerepel egy 1888-ban megjelent várostörténeti kiadvány korhű megjelentetése és egy dokumentumfilm bemutatása. Az ünnepség csúcspontját június közepén tartják az Országgyűlés tér közvetlen közelében, ahol 500 évvel korábban az eseményre sor került.

Az 1510-es tatai országgyűlésen a német-római és a francia követ, valamint II. Gyula pápa megbízottja szerette volna elérni. hogy Magyarország csatlakozzon a Velencei Köztársaság elleni szövetséghez. Július 10-én a pápai követ a magyar királynak II. Gyula pápa által megáldott díszkardot és pallost adott át, a kard ma a Magyar Nemzeti Múzeumban látható - írta a napilap.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés