bezár
 

art&design

2010. 02. 08.
A Bristish Museumot "nagyon meglepte" Irán döntése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Nagy meglepetését" fejezte ki a londoni British Museum, miután Irán bejelentette: műtárgyvita miatt megszakítja a kapcsolatot a rangos intézménnyel.
"A bejelentés nagy meglepetés" - állt a múzeum kommentárját tartalmazó vasárnapi közleményben. "A British Museum mindezidáig jóhiszeműen és a legmagasabb nagyrabecsüléssel viseltetett Iránnal szemben. Remények szerint mielőbb rendeződni fog a helyzet" - fogalmaz a közlemény.

A neves múzeum közlése szerint még pénteken arról tájékoztatták Irán kulturális és turisztikai szervezetét, hogy július második felére a közép-keleti országba szállítják II. Kürosz (Nagy Kürosz) ókori perzsa uralkodó irániak által kölcsönkért agyaghengerét, amely a babiloni fogságba kényszerített népek felszabadításáról szóló rendelet szövegét tartalmazza.

Az 1879-ben megtalált henger számos történész szerint a világ első emberi jogi chartája. Nagy Kürosz időszámításunk előtt 539-ben foglalta el a mai Irak területén található Babilont, ezt követően döntött az odahurcoltak felszabadításáról.

Teherán szerint a British Museum korábban 2009 szeptemberére, majd novemberre, végül pedig január 16-ra ígérte a nagy értékű henger leszállítását. A londoni múzeum ugyanakkor nem kívánta kommentálni ezeket az állításokat.

Nagy-Britannia és a közép-keleti ország között az iráni atomprogram, valamint a legutóbbi iráni elnökválasztás utózöngéi miatt is feszült a viszony.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés