bezár
 

art&design

2010. 02. 10.
Szlovák fánkfesztivál Pilisszentkereszten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több ezer vendéget várnak szombaton a farsangbúcsúztató fánkfesztiválra a szlovák kisebbségi önkormányzat invitálására Pilisszentkereszten, ahol egész napos programok keretében kínálják majd a frissen sütött finomságokat.
Demjén Tamásné főszervező elmondta, hogy a Pest megyei falucska az egyetlen magyar település, ahol a szlovák kisebbség alkotja a lakosság többségét: a 2500 lakos több mint 50 százaléka vallja magát szlováknak. A sajátosságok közé tartozik, hogy például vasárnapi misén a pap magyarul prédikál, a hívők pedig szlovák nyelven énekelnek, a boltokba betérőket szlovákul köszöntik, kétnyelvű iskolába járhatnak a gyerekek, és a faluban több hagyományőrző együttes is működik.

A fesztiválon a fánkot is régi szlovák receptek szerint sütik, a háziasszonyok saját hozzávalók alapján rukkolnak ki a remekekkel, amelyekkel aztán versenyre kelnek. A győztes értékes jutalmat kap, a sokadalom pedig belakmározhat a csokoládés, barack- és szilvalekváros vagy krémekkel töltött csemegékből.

Lesz óriásfánk-bemutató, vidám fánkevő vetélkedő, ahol a legfalánkabb fánkpusztítót díjazzák. A télbúcsúztató farsangi dínom-dánom részeként - régi népszokás felelevenítéseként - Simon és Juda nevű bábukat kötöznek egy szekér hátsó kerekére, és a vágtató lovak ütemére a figurák táncoló párként keringenek majd végig a főúton.

A farsangi mulatságba a szomszédos falvak nemzetiségi lakosait is meghívták, így a helyi magyarok és szlovákok mellett sváb és szerb csoportok is ott lesznek a forgatagban, ahol kirakodó vásár, néptáncbemutatók, koncertek színesítik a kulturális kínálatot.
Napnyugta után pedig farsangi bál, nosztalgiaparti invitálja táncra a népes publikumot, táncra perdülhet a falu apraja-nagyja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés