bezár
 

art&design

2010. 02. 11.
Az impresszionista Bührle-gyűjtemény Zürichben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A francia impresszionizmus remekeit vonultatja fel a Bührle magángyűjtemény képeit bemutató, pénteken nyíló kiállítás a svájci Kunsthaus Zürichben.
A Van Gogh, Cézanne, Monet - A Bührle-gyűjtemény című tárlat kiállított művei a világhírű Bührle magángyűjteményből származnak. Az Emil Bührle zürichi iparmágnás (1890-1956) által létrehozott kollekció az egyik legjelentősebb impresszionista magángyűjtemény a világon mintegy 180 képpel és szoborral, köztük az impresszionista mesterek több főművével.

A kunsthausbeli kiállításon 155 festményt és 16 szobrot mutatnak be. Láthatóa például Vincent van Gogh és Picasso alkotásai, bemutatják Monet két monumentális tavirózsa-festményét is, amelyeket még Bührle ajándékozott a Kunsthausnak. A gyűjteményt Frans Hals, Canaletto, Delacroix, Manet, Degas, Gauguin és Braque festményei is színesítik.

A Bührle kollekciót a közönség sokáig egy zürichi magánmúzeumban tekinthette meg, 2008 februárja óta nem láthatta a közönség. Akkor ugyanis álarcos betörők ellopták Cézanne, Degas, Monet és Vincent van Gogh egy-egy remekművét. A minden idők legnagyobb svájci műkincsrablása során elvitt, összesen 160 millió dollárt érő négy kép közül eddig csak kettő - Monet és van Gogh műve - került elő.

A német születésű Bührle vagyonát az Oerlikon lőszergyár alapozta meg, amely a második világháború idején mindkét félnek szállított hadianyagot. Az iparmágnás az 1940-es évek végén visszaadott vagy újból megvásárolt több olyan alkotást, amelyekről kiderült, hogy a nácik zsidó családoktól rabolták el.

Christoph Becker, a Kunsthaus igazgatója elmondta, hogy a kiállításon jelzik az egyes művek eredetét és azt is, milyen körülmények között kerültek a gyűjteménybe. Hozzátette: szerinte Bührle jóhiszeműen vásárolta ezeket a munkákat és a gyűjtők között az egyik első volt, aki szembenézett az eredetük kapcsán felmerült kérdésekkel.

A május 16-ig látható kiállítás az első állomása annak az idei programsorozatnak, amellyel a Kunsthaus Zürich fennállásának századik évfordulóját ünnepli. A svájci közgyűjteményben Picasso-tárlatot is rendeznek az ünnepi évben és a Kunsthaus épületét is jegyző, 150 éve született Karl Moserről is kiállítás keretében emlékeznek meg.

2015-től a Bührle-gyűjteményt egyesítik a Kunsthaus Zürich állományával, a kollekció pedig a Kunsthaus új, David Chipperfield brit sztárépítész által tervezett szárnyában kap helyet. Zürich így szeretné kiérdemelni Párizs mellett a francia impresszionizmus egyik legjelentősebb európai központjának címét.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Bánkitó, fesztiválemlék
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés