bezár
 

art&design

2010. 02. 11.
Busójárás fotós szemmel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világörökség a busójárás címmel Zóka Gyula riportfotóiból látható kiállítás péntektől Zalaegerszegen, a Móricz Galériában.
A tárlaton látható fotók egyetlen napba sűrítve mesélik el az egyhetes farsangolás történéséit: felelevenítik a készülődést, a kolompos-maskarás felvonulást, az uszadékfa gyűjtését, a ladikkal való átkelést a szigetre. A délután készült fotókon bundába öltözött emberek ülnek a tábortűz körül, míg az esti órákban már misztikus alakok táncolják körül a máglyát. Bemutatják a télbúcsúztatás szimbólumát, a Dunán leúsztatott koporsót is.

Számtalan közeli kép készült a nehéz, olykor ijesztő álarcokat viselő emberekről. A kompozíciók elkészítésekor a legnehezebb feladat volt kiemelni a több ezres tömegből a legjellemzőbb karaktereket - magyarázta a fotós, hozzáfűzve, hogy a nézők, a szervezők vagy például a ladikot kísérő rendőrkonvoj tudatosan maradt le a képekről.

Az idegenforgalmi látványosság, az attrakció helyett inkább az eredeti néphagyományt, az apró epizódokat, a busókat, a maszkos embereket akarta bemutatni.

A fotókon gyakran ijesztőnek tűnnek - a busójárás célja eredetileg is ez volt - az állatbőrbe bújt, maskarás, vicsorgó figurák. Néhány közeli arcon azonban jól látszik a "történet nehézsége" is, hiszen nem könnyű feladat több kilós maskarákban eljátszani a busót. A fából faragott álarc, a súlyos jelmez viselése az elmúlt években a meleg, tavaszias idő miatt még nagyobb nagy kín-keservvel járt. Vannak persze vidámabb képek is, mint például a kalapot tartó menyecske vagy az elámult emberek az ágyúval lövöldöző férfiember mellett. A fotókon békésen megfér egymás mellett a török jelmezbe bújt álarcos és a busó is.

Az állatbőrbe bújt maskarások között felbukkannak a bocskort, csipkés zoknit, gyönyörűen hímzett ruhákat viselő asszonyok, a csipkekendőt maguk elé tartó jelmezesek, a bekormozott, vagy az arcukat piros kendővel eltakaró gyermekek is.

Zóka Gyula felidézte, hogy több mint 30 esztendővel ezelőtt járt először busójáráson, 2000 óta pedig szinte minden évben ellátogat farsang idején Mohácsra. A harminc évvel ezelőtt, hagyományos technikával készült képek már elvesztek, a tárlat anyagát az elmúlt öt-hat évben készült alkotásokból állította össze.

A mohácsi busójárást az UNESCO 2009 szeptemberében vette fel a szellemi örökség listájára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés