bezár
 

art&design

2010. 02. 11.
Elkészült a Pompidou új épülete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Májusban nyílik meg a párizsi Pompidou Központ első fiókmúzeuma a német, illetve a luxemburgi határ közelében található franciaországi Metz-ben.
A héten átadott látványos épület várhatóan már önmagában is tömegeket vonz majd a városba.

Az egykori lensi bányába tervezett Louvre-testvérmúzeum után a metz-i Pompidou Központ sem emlékeztet a franciaországi vidéki klasszikus képzőművészeti múzeumokra: az épületnek, a tervezett programnak és a rendelkezésre álló költségvetésének köszönhetően inkább a nagyszabású párizsi anyamúzeum különlegességét próbálja meg túlszárnyalni.

A tájból messziről kitűnő különleges építményt - amely a hagyományos kínai kalap formáját idézi - a japán sztárépítész, Ban Sigeru és a francia Jean de Gastines tervezte. A Le Monde című napilap által csak a Hupikék törpikék házikójának nevezett központ jelképe az újszerű, innovatív technikával készült hatalmas fehér tetőzet: a tölgyfadeszkából kialakított sátorformát üvegszállal erősített teflon borítja, amely egyrészt öntisztító, másrészt míg nappal visszaveri a fénysugarakat, éjjel az áttetsző felület látványosan világító megjelenést kölcsönöz az egész épületnek.

A 74 millió eurós költségvetésből épült 77 méter magas múzeum alapterülete 10 700 négyzetméter.

Mivel nem lesz saját gyűjteménye, a metz-i Pompidou Központ nem múzeumként kíván működni, hanem olyan művészeti centrumként, amely minden művészet előtt nyitva áll. A lehetőségei azonban szinte végtelenek, ugyanis a párizsi anyamúzeum 65 ezres gyűjteményéből - amely Franciaország egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti kollekciója - válogathat kiállításaihoz, de kortárs művészektől is szeretne majd műveket rendelni.

A teljes alapterület felét, 5 ezer négyzetmétert foglal el az épületben a kiállítórész. Ez pontosan akkora, mint a Párizsban csak Beaubourg-nak becézett Pompidou Központ kiállítótere: ilyen naggyal Franciaországban eddig egyetlen vidéki múzeum sem rendelkezett. A fennmaradó területen színházterem, koncertek és előadások befogadására alkalmas auditórium, gyerekfoglalkoztató műhelyek, könyvesbolt és étterem osztozkodik majd.

A kulturális központ évi 10 millió euróból gazdálkodhat. A finanszírozást az építési költségekhez hasonlóan az önkormányzat és a régió vállalta magára, bízva abban, hogy a múzeum a környék szociális, gazdasági, turisztikai és természetesen kulturális húzóerejévé válhat.

A párizsi Pompidou Központ egyetlen fillért sem ad fiókmúzeumának, hanem a nevét, a szakmai tudását és elsősorban gyűjteményét ingyen osztja meg vidéki testvérével az évi negyedmillió látogató reményében.
Az igazgató is közvetlenül a párizsi Beaubourg-ból érkezik Laurent Le Bon személyében.

Tervei szerint a május 12-i avatást követő első öt napban mindenki ingyenesen látogathatja majd az első, gigantikusnak ígérkező kiállítást. A Chefs d’oeuvre? (Remekművek?) című tárlaton látható 780 műből hétszázat a párizsi Pompidou kölcsönöz, nyolcvan alkotás pedig a világ legnagyobb múzeumaiból érkezik Metz-be, köztük Matisse, Picasso, Calder, Braque, Pollock, Miro, Giacometti, és Warhol művei.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés