bezár
 

art&design

2007. 09. 23.
Felhívás a Nemzetközi Szputnyik-nap alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felhívás a Nemzetközi Szputnyik-nap  alkalmából A Nemzetközi Geofizikai Év keretében 1957. október 4-én moszvai idő szerint 22 óra 28 perckor a Szovjetunió a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról sikeresen felbocsátotta a Szputnyik 1 (??y????) műholdat, ezzel elkezdődött az űrkorszak. Az alábbiakban egy felhívást teszünk közzé hangművészek számára - egy fénművészeti installációhoz.
Az orosz „szputnyik” szó jelentése „útitárs”. A világ első mesterséges műholdja egy 58 cm átmérőjű és 83,6 kg súlyú fémgolyó volt, amit négy, egyenként 2,4-2,9 m hosszú antennával, és egy (20, ill. 40 MHz-en sugárzó) rádióadóval láttak el. A rádiójelek segítségével az ionoszféra elektronsűrűségét mérték, ugyanakkor a Földre közvetített beepjelek hosszúsága a szonda belsejében elhelyezett műszerek külső és belső hőmérsékletre és nyomásra vonatkozó kódolt információit is közvetítette. A fémgömb belsejében nitrogéngáz nyomásváltozása jelezte volna, ha a szputnyikot meteortalálat érte volna.

A Szputnyik-1 96 perc alatt járta be a Föld körüli pályáját. Három hónapig keringett 250 km-es magasságban, míg végül 92 nap után, 1958. január 4-én visszasüllyedt az atmoszférába és elégett. A Szputnyik 1 sikeres felbocsátása világszerte irracionális félelmet keltett. Közvetlenül a Szputnyik-sokk hatására kezdték el az Explorer programot, a szovjet propaganda által generált pánik vezetett 1958-ban az ARPA program és a civil NASA megalapításához. Az űrverseny alatt elért technológiai előrelépés átalakította a civil közösséget és a hadviselést is. Nemcsak az internet elődjeként ismert Arpanet hálózat kifejlesztéséhez járult hozzá közvett módon a Szputnyik, de részben a telemetrikus adatközvetítés ihlette a GPS, a globális helymeghatározó rendszerek kidolgozását.

A Szputnyik 1 fellövésének évfordulója alkalom számunkra, hogy megünnepeljük az útitársak, a szatelitek jelenlétét. Kozma Péter meghív benneteket, hogy vegyetek részt a szeptember 30.-i Szputnyik témájú fényművészeti installációt kísérő hangkollázs kialakításában. Küldjetek bármilyen Szputnyikkal kapcsolatos szöveget, visszaemlékezést, családi legendát, viccet, az elektronikus kommunikáció fejlődésével kapcsolatos észrevételt, vagy akár csak egy születésnapi üdvözletet. A beküldött szövegekből TJ (Theory Jockey) Muzsnai összefüggő szövegblokkot szerkeszt, mely a városligeti vetítés kezdetétől egyrészt audioinstallációként loopolva ismétlődik, másrészt DJ-k zenét kevernek alája.

Hozzászólásaitokat az alábbi e-mail címre várjuk:
eterkozma.sputnik@gmail.com

A 2007-es Nemzetközi Szputnyik-nap Ünnepi Bizottságának Szputnyik kiáltványa
1. A Szputnyik a modernizmus, a haladásba vetett hit projektje.
2. A Szputnyik a fordizmus csúcspontján a poszt-fordizmus fele mutatott utat.
3. Szputnyik: neked köszönhetjük az internetet, a GPS globális helymeghatározó rendszereket és az integrált ármakört.
4. A Szputnyik a globalizáció ikonja.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Todd Phillips: Joker
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés