bezár
 

art&design

2010. 02. 16.
Az ortodox magyar zsidók élete fotókon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ortodox zsidóság életéről szóló fotókiállítás nyílik csütörtökön Budapesten, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség központjában. Az épületben ortodox zsidó múzeumot hoznak létre és ez a kiállítás lesz a múzeum egyik alapgyűjteménye - mondta el Villányi András fotóművész, a felvételek készítője az MTI-nek.
Beszámolt arról, hogy a Hagyományok képekben című tárlat központi eleme az a fotó lesz, amelyen a XVIII. század végén élt Taub Izsák nagykállói caddik (a magyar népnyelvben csodarabbi) leszármazottja gyertyával díszített ünnepi asztalnál szakállas, fekete kalapos rabbik társaságában a Szól a kakas már kezdetű szatmári népdalt énekli.

Villányi András az 1970-es évek óta fotózza az ortodox és a neológ zsidóság életét, mindennapjait, ünnepeit. 40-50 ezer fotót őriz, a tárlaton az utolsó 30 évben született és az ortodox magyar zsidók életét bemutató 36 képet, három kivételével fekete-fehér fotókat láthat az érdeklődő ünnepekről, szertartásokról, temetésről, bánatról és gyermektáncról.

Arra a kérdésre, hogy miért pont 36 képet választott ki, Villányi András azt válaszolta: régi zsidó legenda szerint 36 igaz ember tartja fenn a világot érdemeivel, vagyis az erkölcsös viselkedés parancsolatának természetes elfogadásával.

A fotóművész úgy tartja, hogy a magyar zsidóságról készített hatalmas mennyiségű képe kordokumentum, mert a zsidóság élete, munkálkodása egyúttal a magyar kultúra része is, megörökítésre érdemes és nem szabad elveszíteni - hangsúlyozta.

Villányi András 1948-ban született Győrben. Műszaki diplomát szerzett, és először műszaki fotókat, oktatófilmeket készített, majd Chochol Károly fotóriportertől tanulta meg a riportfotózást és Scheiber Sándor (1913-1985), az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója bíztatására kezdte fotografálni a magyar zsidóság mindennapjait.

Villányi Andrásnak két albuma is megjelent: az egyik a budapesti zsinagógákról szól, a másik az ortodoxok, a haszidizmus történetét meséli el képekben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés