bezár
 

art&design

2010. 02. 18.
Megmentenék az öblösüveggyár kincseit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nógrád megye önkormányzatának elnöke és főjegyzője tárgyalásokat kezd a felszámolóval és a hitelezői választmány elnökével, hogy a megyei múzeum tartós letétbe vehesse a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár muzeális értékű üvegtermékeit - így döntött csütörtöki ülésén a megyei közgyűlés.
Balogh Zoltán, a Nógrádi Történeti Múzeum történész-főmuzeológusa az MTI-nek elmondta: mintegy 20 ezer darabból álló gyűjteményről van szó, a kézi gyártású termékek az öblösüveggyár tulajdonában vannak, ahol 2009. október 27-én állt le a termelés.

A múzeum munkatársai rendhagyó kiállítást rendeztek be csütörtökön a megyei önkormányzat ülésterme előtt, ahol felvonultatták a különböző időszakok üvegtermékeit, kivetítőn pedig bemutatták a termékek keresztmetszetét, a gyár történetét. Ezzel arra akarták felhívni a képviselők figyelmét, hogy ne vesszen el és a múzeum tulajdonába kerüljön az anyag.

Balogh Zoltán elmondta: a gyár mintatermében tárolják a kézi gyártású termékeket az 1950-es évektől napjainkig. A kiállított anyagban voltak az "állami időszak" darabjai, például a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára megrendelt csiszolt váza vagy az öttusa világbajnokság serlege. Van a gyűjteményben Bush amerikai elnök magyarországi látogatása kapcsán készült kehely vagy Kádár János 60. születésnapjára gyártott pohárkészlet.

Az utóbbi évek termékei az üdítős, teás, söröspoharak, de a 2006-os labdarúgó világbajnokság alkalmából készült váza, valamint a Szaúd-Arábiába, Kuvaitba exportált kávés és teás készletek is itt találhatók.
Balogh Zoltán elmondta: a Nógrádi Történeti Múzeum - ipartörténeti gyűjteményén belül - jelentős üveggyűjteménnyel rendelkezik.

1980-ban az intézmény első kiállítása is üvegtörténeti kiállítás volt. A múzeum állandó tárlaton mutatná be a válogatást a nagyközönségnek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés