bezár
 

art&design

2010. 02. 23.
Megnyílt Nagy-Britannia első porszívómúzeuma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy-Britannia első porszívómúzeumát teremtette meg egy korábban takarítóként dolgozó brit férfi, aki már gyermekkora óta rajong a zajos masinákért.
A barátai és rajongói körében csak Mr. Porszívóként emlegetett 30 éves James Brown azért nyitotta meg a különleges múzeumot, mert szerinte az emberek ma már nem veszik elég komolyan a porszívók jelentőségét. Brown Nottinghamshire megye Eastwood nevű városában működő üzletében állította ki gyűjteményét.

Úgy tűnik, hogy az egykori bányászváros lakói hatalmas érdeklődést mutatnak a különleges tárlat iránt - írta a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Az egykor a megyei közösségi ház gondnokaként dolgozó Brownnak már nyolcévesen az volt a legfőbb vágya, hogy legyen egy saját porszívója. Így mikor a szeméttelep tetején egyszer megpillantott egy vörös Goblin 800-as modellt, azonnal hazavitte és kitakarította a gépet, amely újra működőképes lett. "Az volt életem egyik legcsodálatosabb élménye" - emlékszik vissza.

Gyűjteményének legértékesebb darabjai, két amerikai gyártmányú Kirby 'Ultimate G" porszívó, amelyek egyenként 2500 fontot (770 ezer forint) érnek.

"Az egyik érdekessége a porszívóknak az, hogy bár alaptechnológiájuk szinte alig változott az évek során, a készülékek azonban mégis folyamatosan fejlődtek" - mondta Brown, aki vendégségben gyakran azzal szórakoztatja a társaságot, hogy a motor zúgásáról azonosítja be a házigazda porszívóját.

"Mikor először megjelent a porszívó, akkor mindenki csodálta. A gazdag családok szinte partit adtak volna örömükben, hogy megszerezték első készüléküket. Ma már természetesnek vesszük őket, de engem továbbra is lenyűgöznek" -mondta. Régen a szőnyegeket, függönyöket és egyebek mindig a házon kívül kellett kiporolni. A legelső takarítógépek inkább csak szétfújták és nem felszívták a port a házban.
A nagy áttörést aztán a 19. század eleje jelentette, amikor Hubert Cecil Booth, angol mérnök elkészítette az olajüzemű porszívót, a mai porszívók ősét. Akkora volt, hogy lovas kocsival kellett egyik helyről a másikra szállítani, és szó szerint kiszívta a takarítandó épületből a koszt, mivel "teste" az utcán dübörgött. Hatásfokuk ugyanakkor meghökkentően jó volt: negyed tonna port képes volt kiszívni egy éjszaka alatt egy West End-i nagyáruházból.

Néhány év múlva pedig W.H. Boss Hoover vette meg a szabadalmi jogot és nem sokkal később piacra dobta a Model 0 nevű gépet.
A porszívómúzeumos Brown maga sem hitte, hogy ekkora lesz az érdeklődés tárlata iránt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés