bezár
 

art&design

2010. 02. 23.
Lenin-utcanévtáblák után kutatnak Vásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minél több régi, a rendszerváltás előtti kort idéző utcanévtáblát szeretne összegyűjteni a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum tavasszal nyíló időszaki kiállításához – közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-vel.
A múzeumban tavasszal nyílik A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése című időszaki tárlat. A közgyűjtemény munkatársai bíznak abban, hogy sok vásárhelyi polgár mind a mai napig egyfajta relikviaként őrzi az 1990 előtti utcanév- és házszámtáblákat.

A kiállítás rendezői az utcanévtáblák segítségével is igyekeznek érzékeltetni a fiatalabb generáció számára, hogy milyen, a kommunista ideológiát tükröző közterületek voltak egykoron Hódmezővásárhelyen.

A diktatúra időszakában a dél-alföldi városban Leninről nemcsak utcát, de teret is elneveztek. Nem maradhatott utca nélkül Marx és Engels sem, de a korszak utcanévadói megemlékeztek a szorgalmas élmunkás Sztahanovról is. A rendszer eszmei megerősítését szolgálták a Munkásőr, a Partizán, illetve a Vörös Csillag elnevezések, s több száz vásárhelyi állampolgár igazolványában szerepelt lakhelyként a Vörös Hadsereg- vagy a Moszkva utcanév.

Az állampárt bukásával ledőltek és eltűntek a diktatúra jelképei, emlékművei a városban. Hódmezővásárhely közgyűlése 1990 decemberében döntött arról, hogy a közterületek visszakapják régi elnevezésüket vagy a város kiemelkedő személyiségeiről nevezik el őket. Így lett a Lenin térből Hősök tere, a Lenin utcából Andrássy út, és Malinovszkij, Vorosilov vagy Dimitrov nevét is hiába keresi már a járókelő az alföldi város utcanévtábláin.

Az Emlékpont formálódó kiállítása felidézi majd, hogy 1989-90-ben igazán nagy pillanatokat élhettek át a magyar emberek szerte a Kárpát-medencében, így Hódmezővásárhelyen is. A tárlat segítségével mindenki maga hozhat majd személyes döntést arról, hogy milyennek ítéli az 1989-ben kezdődött rendszerváltozást – mondta a sajtóreferens.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Esterházy az Ódry Színpadon
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés