bezár
 

art&design

2010. 02. 24.
Szexklub a múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szexklub költözött egy bécsi múzeumba, az osztrák főváros egyik jellegzetességének számító Szecesszió Házába.
Nem kevés feltűnést és részben felháborodást is keltett Bécsben, hogy a szvingerklub egy művészeti produkció keretében ideiglenesen áttelepült a múzeum alagsori termeibe.

Christoph Büchel svájci művész A szexkultúra tere című installációjának keretében a múzeum alagsori kiállítási tereit részben átalakították az Element6 nevű bécsi kör számára. Így Gustav Klimt világhírű Beethoven-frízét nappal az éjszaka üzemelő klub üres helyiségein át közelíthetik meg a látogatók.

A rendhagyó kiállítás mibenlétét a hét végi megnyitóig titokban tartották. A megnyitót követően azonban néhány nap alatt parázs vita bontakozott ki az osztrák pártok között a művészi szabadság határairól és nem utolsósorban az állami finanszírozás felhasználásáról.

A múzeum szóvivője szerint a művész a társadalmi valósággal akarja szembesíteni a látogatókat, és szándékában állt társadalmi vitát gerjeszteni. Büchel egyúttal arra is emlékeztetni akar, hogy a századfordulón Klimt és Egon Schiele alkotásait is pornográfnak tartotta a közvélemény.

"Büchelt egy lapon sem lehet említeni Klimttel és Schielével" - vélekedett a konzervatív Osztrák Néppárt -, sajnálatos, hogy a magas művészi értékekkel rendelkező múzeum ezzel a tárlattal akarja felhívni magára a figyelmet. "Erkölcsi hanyatlás" - fogalmazott a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A szociáldemokraták a művészi szabadságra utalva a védelmükbe vették az installációt, azt hangoztatva, hogy a múzeumnak jogában áll eldönteni, mire költi a támogatást.

A konzervatív vezetésű kerület illetékese a produkció bezárására szólította fel a részben költségvetési forrásból fenntartott múzeumot. "Nem csoportos szexre és sztriptízre" kaptak engedélyt a szervezők, a beadványban az szerepelt: "éjszakai klub színpaddal, szeparék és bár" - hangsúlyozta. A múzeum szóvivője válaszul leszögezte, hogy a produkció költségeit a klub belépti díjaiból fedezik.

Büchel korábbi, belső tereket megjelenítő installációi között volt már szolárium és olcsó szupermarket is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés