bezár
 

art&design

2010. 02. 25.
Újonnan hitelesített Van Gogh Hollandiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy dilettánsnak tartott műgyűjtő 35 éve vásárolta Párizsban a szélmalmot ábrázoló festményt, de soha nem tudta bebizonyítani, hogy az Vincent van Gogh alkotása. A képet, amelyet most végre hitelesítettek a szakemberek, szerdától a nagyközönség is láthatja egy kis hollandiai múzeumban.
Az amszterdami Van Gogh Múzeum egyik kutatója, Louis van Tilborgh elmondása szerint a Le Moulin de Blute-fin című kép 1886-ban készült, amikor a holland mester Párizsban élt, és bár az azon látható nagyméretű emberi alakok nem jellemzőek Van Gogh-tájképeire, más elemek, köztük az élénk színek egyértelműen a holland művész keze munkájára utalnak.

A képet még 1974-ben, Párizsban vásárolta Dirk Hannema, aki bár nagyszerű múzeumi kurátor volt, műgyűjtőként inkább szerencsétlen befektetéseiről volt híres. 1984-ben bekövetkezett halálakor hét darab eredeti Vermeer-, számos Van Gogh- és több Rembrandt-festmény tulajdonosának tartotta magát. Az alkotások közül azonban csak a most hitelesített Van Gogh-gal kapcsolatban volt igaza.

A Montmartre-negyed egy szélmalmához tartó járókelőket ábrázoló festmény 1995 óta az első olyan Van Gogh-nak tulajdonított festmény, amelyről bebizonyosodott, hogy valóban a holland mester munkája. A Van Gogh összes ismert munkáját tartalmazó katalógus legutóbbi, 1970-es kiadása óta pedig a hatodik alkotás, amelyet hivatalosan is felvettek műveinek listájára.

Az újonnan hitelesített képet a Hollandia északkeleti részén fekvő Zwolle városában, a Museum de Fundatie-ben láthatja a nagyközönség.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés