bezár
 

art&design

2010. 02. 25.
Az MTI-hez került Várkonyi László hagyatéka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az MTI nemrég mintegy háromezer felvételt vásárolt Várkonyi László fotográfus családjától, s így - a tulajdonában lévő korábbi felvételekkel együtt - immár a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívuma őrzi az elismert fotóművész hagyatékának jelentős részét.
Keleti Éva Prima Primissima díjas fotóművész elmondása szerint Várkonyi László a harmincas-ötvenes évek leghíresebb hazai portréfotográfusának számított, a Deák téren volt nagy stúdiója. "Az számított akkoriban igazán személyiségnek, akiről Várkonyi fotót készített" - fogalmazott.

A neves fotográfus műtermében megfordultak a korszak leghíresebb színészei, zenészei, írói, sportolói, de a II. világháború előtti arisztokrácia jelentős része is vele készíttette a családi eseményeket megörökítő és portréfotókat.

Mint Várkonyi János, a fotóművész fia elmondta, édesapja gyűjteményének jelentős része az államosításkor került a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívumába, apja azonban számos negatívot magánál tartott. Több mint húsz évet ölel fel ez a kollekció, még üveglemezre készült negatívokat is tartalmaz - jegyezte meg.

Várkonyi László 1956 decemberében hagyta el Magyarországot, ekkor csupán felvételeinek kis részét tudta magával vinni. "Mikor kimentek, én Szegeden voltam, és amikor visszajöttem, a szomszédok éppen a negatívokkal tüzeltek" - emlékezett Várkonyi János, hozzátéve: az általa megmentett anyagot ezután ő őrizte évtizedekig, az azonban szinte senkit nem érdekelt.

Eddig csak Palánkay Klára operaénekesről jelent meg kötetben néhány és Karinthy Frigyesről egyetlen felvétel - beszélt a javarész publikálatlan gyűjteményről.

Várkonyi László 1976-ban hunyt el Kanadában. "Mikor érezte közeledni a halálát, próbálta felajánlani a nála lévő fotóanyagot a magyar állam illetékeseinek, de akkor őt itt egyszerűen disszidensnek tekintették, és nem tartottak igényt a képekre. Így egy kanadai fotóarchívumnak adományozta a Montrealban lévő anyag jelentős részét. Nem tudjuk pontosan, hogy ez milyen fotókat tartalmazott" - árulta el a neves fotográfus fia.

Mint azonban Várkonyi János hozzátette: igyekezett összegyűjteni a Kanadában élő családtagok birtokában maradt felvételeket, így az államosításból kimaradt kollekció jelentős része hozzá került, majd nemrégiben egy adásvételi szerződés alapján tőle a Magyar Távirati Irodához.

Az MTI által 2009 végén megvásárolt anyagban egyaránt megtalálhatók neves színészek (többek között Karády Katalin, Dayka Margit, Major Tamás, a fiatal Kállai Ferenc, Ruttkai Éva vagy Gobbi Hilda), zenészek (például Kodály Zoltán, Ferencsik János, Simándy József, Fischer Annie, Szvjatoszlav Richter), képzőművészek (Rudnay Gyula, Csók István vagy Ferenczy Béni), írók és költők (József Attila, a fiatal Faludy György, Móricz Zsigmond, Füst Milán) fotográfiái.

Várkonyi László volt a Horthy-család hivatalos fotográfusa is, de a II. világháború utáni politikusokat is megörökítette (többek között Tildy Zoltánt, az emigrációból hazatérő Károlyi Mihályt vagy Rákosi Mátyást). "Annyira nagy fotográfus volt, hogy mindkét rendszer igénybe vette a tudását" - fogalmazott Keleti Éva.

A portréfényképezés mellett Várkonyi szenvedélye és hobbija a színházi fotózás volt évtizedeken keresztül, így az MTI-hez került gyűjteményben számos olyan felvétel is szerepel, amely az Operaház vagy más teátrumok előadásain készült.

A Várkonyi-kollekcióból március 11-én nyílik kiállítás a Magyar Újságírók Országos Szövetségének új budapesti, Vörösmarty utcai székházában Arcképek a XX. századból címmel. Mintegy 100 felvétel, zömében portréfotók lesznek láthatók a gyűjteményből Keleti Éva válogatásában.

"Apám életében egyetlen alkalommal vett részt kiállításon négy képével, a márciusi kiállítás így egyedülálló lesz" - mondta el Várkonyi János, hozzátéve: "csak azt az egyet sajnálom, hogy nem érhette ezt meg, mert egész életében ez lett volna a szíve vágya".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
Danny Boyle: Yesterday
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés