bezár
 

art&design

2010. 02. 26.
Szilárdfy Zoltán magángyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilárdfy Zoltán a keresztény ikonográfia témájában egyedülálló, több ezer darabból álló magángyűjteményéből válogatott műtárgyakból nyílt állandó kiállítás a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. A tárlat a hétvégén már látogatható.
Az idős gyűjtő sokszínű, értékes, egyedülálló gyűjteményét a vele történt megállapodás szerint az egyházmegyei múzeum őrzi, mutatja be - mondta el a tárlatot ismertető pénteki sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

A gyűjtemény nem csak a benne foglalt műtárgyak száma tekintetében jelentős, hiszen számos, ma már szinte ismeretlen műfajú, vallásos témájú alkotás, kegytárgy is megtalálható benne.

A kollekció gerincét ezernél is több metszet, kisnyomtatvány, tézislap és szentkép adja. Kiemelkedő értéke az ország legnagyobb számú, 18. századi miniatűrökkel és ereklyékkel ellátott amulett-együttese - emelte ki Smohay András művészettörténész.

Mint elmondta, a gyűjteményben számos, kolostorokban készült apácamunka, díszítőkeret, továbbá festmények, szobrok, vallásos tárgyú bélyegek, fotók, képeslapok, selyemképek, vallásos témájú türelemüvegek, áldások, nyelhető szentképek, rózsafüzérek, kegyüvegek is találhatók.

Érdekességei azok a kiállításon is látható frászsapkák, a szentképekkel díszített, hálósapkához hasonlatos fejrevalók, amelyek a korabeli hit szerint megóvták a bajtól a viselőjét.

A gyűjtemény 80-90 százalékát tudományosan feldolgozta, rendszerezte is a gyűjtő, s tanulmányainak eredményét három vaskos kötetben publikálta.

Az Egyházmegyei Múzeumban megnyitott, egyetlen szobában bemutatott állandó tárlaton a gazdag gyűjtemény száznál több darabját láthatja, a többit pedig időszaki kiállításokon ismerheti meg a közönség.

A 73 éves Szilárdfy Zoltán, aki a székesfehérvári egyházmegye papjaként szolgált, s több felsőfokú oktatási intézményben volt óraadó tanár, illetve meghívott előadó, kisgyermek korától gyűjti a vallásos kegytárgyakat. Gyűjteményének első darabjai nagymamája imakönyvében levő szentképek voltak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés