bezár
 

art&design

2010. 02. 28.
Márciustól trák aranykincsek Nagykanizsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A háromezer éves bulgáriai trák királyság aranykincseinek első magyarországi bemutatója nyílik március 19-én a nagykanizsai Magyar Plakát Házban.
A Trák királyok völgye címet viselő tárlaton az aranykincsek közül az utóbbi tíz évben feltárt, páratlan értékű leletegyüttes látható, amely először tekinthető meg Bulgária határain kívül - tájékoztatta az MTI-t Kőfalvi Csilla, a kiállítás szervezője.

Az április 30-ig látogatható tárlat vidéken a debreceni Leonardo-kiállításhoz mérhető jelentőségű kulturális esemény, amelynek rangját az is jelzi, hogy a magyar állam mintegy 700 millió forintos állami garanciavállalással járult hozzá a megrendezéséhez.

A nagykanizsai kiállításon az ókorban jelentős uralkodók temetkezési helyszínéül szolgáló bulgáriai Kazanlak melletti térség királysírjainak kincseiből láthatnak mintegy félezer tárgyat a látogatók.

Kőfalvi Csilla a kiállításról korábban az MTI-nek elmondta: látható lesz például III. Szeuthész király arany halotti maszkja, életnagyságú, bronzból öntött fejszobra, valamint az ujján talált arany gyűrű. Nemesfém és cserépedényeket, amforákat, vázákat, továbbá aprólékosan megmunkált arany ékszereket, mellvérteket mutatnak be, olyan tárgyakat, amelyek főként a kultikus temetkezésekkor kerültek a halomsírokba.

A rendkívül gazdag régészeti anyagot a kazanlaki Iszkra Történeti Múzeum Régészeti Gyűjteményében őrzik, Nagykanizsára pedig a Kazanlakkal meglévő több évtizedes testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően érkezik.

A nagykanizsai Magyar Plakát Ház a nyitónapon szakmai konferenciát tart, a kiállítás időtartama alatt pedig négy, országos szakmai napot is rendez.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés