bezár
 

art&design

2010. 03. 01.
Többezres aktfotózás a sydneyi Operaház előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 5 ezer ember vetkőzött meztelenre Spencer Tunick New York-i fotóművész kedvéért a sydneyi Operaház előtt hétfőn.
Az ausztráliai ősz első napján, egy hűvös, borongós reggelen tartott fotózás egyúttal a hétvégén megrendezett sydneyi melegfelvonulás újbóli megünneplése is volt.

Tunick arra kérte a résztvevőket, hogy vegyenek fel különböző - álló, fekvő, ölelkező - testtartásokat. "Azt akarom, hogy minden pár ölelje át és csókolja meg egymást, a barátok is csókolózzanak össze, az idegenek pedig csak tegyék, amihez kedvük van" - mondta a művész a több mint egy órán át tartó fotózáson.

Néhány résztvevő csodálkozott, mennyire aszexuális volt az esemény. "Azt hittem, egy kicsit kínos lesz, de végül vicces volt; amikor meztelen vagy és mindenki más is meztelen, úgy érzed, mintha fel lennél öltözve, mert mindenki ugyanúgy néz ki" - mondta az egyik statiszta, aki parókát viselt, hogy kitűnjön a tömegből. "Nagyon fura élmény, mivel azt hiszed, hogy lesz valami szexualitás a levegőben, de végülis nincs semmi ilyen" - magyarázta.

Spencer Tunick már közel száz hasonló installációt hozott létre világszerte. Saját bevallása szerint művei nem exhibicionista vagy erotikus indíttatásból készülnek, céljuk inkább az, hogy rávilágítsanak az élet sérülékenységére a durva városi környezetben.

Ez az érv azonban nem hatotta meg az amerikai hatóságokat: Tunickot hazájában már hétszer letartóztatták.

A 43 éves New York-i művész eddigi legnagyobb installációját a mexikóvárosi Zócalo-téren hozta létre, ahol 2007. május 6-án nem kevesebb, mint 18 ezer embert fényképezett.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés