bezár
 

art&design

2006. 11. 20.
Ritka pillanatok egyike
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vannak ritka pillanatok. Hogy tény volna, nem merném megkockáztatni, mindenesetre úgy érezzük, hogy vannak. Lehet, hogy több is, mint amennyit észreveszünk. Mondjuk egymillió naponta. Azt nem tudjuk, mit jelent az a szó, hogy pillanat, bár értünk alatta valamit. Így van ezzel Várnai Gyula is – gondolom.
A kiállítás címe felfogható úgy, hogy szkeptikus és szatirikus, hisz a pillanatok annyira sűrűk, amennyire ritkák, így valójában felfoghatatlanok. Ez egy ilyen kategória. De az idővel amúgy is furcsa viszonyban vagyunk, együtt kelünk, együtt fekszünk. Az időmérés biztonsága kiábrándító és megnyugtató. Ahogy a másodpercmutatót látjuk kattanni, mindez eltölt valamivel: rendszerez és áthágható korlátok közé szorít. Még az is előfordulhat, hogy idegesít. Kegyelmetlen játékszer az időt figyelni. Egy teljes absztrakciót illúzióvesztés nélkül megélni. Miért is tennénk? De, ha már az időnél tartunk, úgyis csak utólag tudjuk, már-már kihagyhatatlan, de azért még épp kihagyható, mert felfogni már egy másik bekezdés. Lehetne. De addig most nem megyek el. Csak eddig a pontig, hogy érdemes a Kiscelli Múzeumban a kontrollt elveszíteni. Belegyalogolni az amúgy több száz éves térbe, lecövekelni, és hagyni, billenjen csak ki belőlünk, ami tér, és ami idő. Elhittük a méricskélés biztonságát, de ez az élmény szerencsére elbizonytalanít. A többi a helyszínen kiderül.

Várnai Gyula kiállítása

Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum

2006 október 13. – november 12.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés