bezár
 

art&design

2010. 03. 09.
Botticelli a maastrichti képzőművészeti vásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sandro Botticelli Madonnát ábrázoló festménye lesz az idei TEFAF, az európai képzőművészeti vásár egyik kiemelkedő attrakciója a hollandiai Maastrichtban.
A szombaton nyíló műkincsvásáron 11,1 millió euróért (csaknem 3 milliárd forintért) kínálják eladásra az olasz reneszánsz festő Madonna a gyermek Jézussal és Keresztelő Szent Jánossal című festményét. A kép ötven éven keresztül John D. Rockefeller Jr. magángyűjteményének részét képezte, nemrég került egy New York-i magánkollekcióba.

A vásár szervezőinek információi szerint a harmincezer antikvitás, ékszer és műalkotás között Paul Gauguin (1848-1903) francia posztimpresszionista festő egy késői művét is bemutatják. A Két nő című, 1902-ben készült kép 18 millió euróba (4,8 milliárd forintba) kerül.
Eladásra kínálják az idősebb Jan Brueghel és Joos de Momper holland festők egy tavaszi tájat ábrázoló képét is. Az 1618-ban és 1819-ben készült képek ára hárommillió euró (816 millió forint).

Az évente megrendezendő TEFAF (The European Fine Art Fair) az egyik legjelentősebb képzőművészeti vásár a világon. A szombaton kezdődő műkincsvásárra tizenhét országból rekord mennyiségű, összesen 263 kiállítót várnak a holland városba.

Óegyiptomi tárgyaktól, ókori római műalkotásoktól kezdve a holland barokk festészet remekein keresztül jelentős építészek - köztük Frank Lloyd Wright és Le Corbusier - által tervezett bútorokig számos értékes műkincs kap helyet a március 21-ig nyitva tartó műkincsvásáron.

Idén először külön részleget szentelnek az értékes "papír alapú" műveknek is: rajzokat, fotókat, antikvár könyveket, kéziratokat, japán nyomatokat és festményeket mutatnak be mintegy 900 négyzetméteren.
Egy, a TEFAF megbízásából készített tanulmány szerint a művészeti piac a gazdasági válság ellenére is viszonylag stabil maradt, becslések szerint pedig a képzőművészetek és az alkalmazott művészetek forgalma 2009-ben 31,3 milliárd euró körül mozgott.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés