bezár
 

art&design

2010. 03. 10.
Többjelentésű kulcsszobrot kapott Prága
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Forradalmi "kulcsszobrot" kapott Prága. Jirí David neves cseh képzőművész új alkotását az óvárosi Franz Kafka téren leplezték le kedden. A mintegy hat méteres és több mint 85 ezer kulcsból készült alkotással a művész a cseh társadalom mai - a rendszerváltás után húsz évvel kialakult - állapotát kívánta kifejezni.
A művet a Revoluce (Forradalom) szó alkotja, a betűk egymásra vannak rakva, miközben a legnagyobb "R" láthatóan rátelepül az alatta lévő többi betűre. Minden betűnek üzenete van.

Az "R" betű az egykori kommunista pártlap, a Rudé právo kezdőbetűjére emlékeztet. Az "E" betűt az egykori szocialista toalettpapírról vette át a művész. A "V" betű az utóbbi évek vattacsomagjának a fedőlapjáról vált közismertté, míg a legalsó "E" úgy néz ki, mint a rendszerváltás idején összegyűrt és eldobott vörös könyvecskék, a pártigazolványok.

"A szobor azt szeretné jelképezni, hogyan falja fel a forradalom a saját gyermekeit" - jelentette ki a művész. Szerinte a műalkotásban az emberi fejlődés is benne van, hiszen ha megrozsdásodik, és leesik a felső "R" betű a "Revoluce"-ből, akkor "evoluce", tehát "fejlődés" lesz belőle.

A műalkotás egy másik üzenete, hogy semmi sem végleges, még a mai politika vagy politikai rendszer sem. "Rengeteg dolog múlékony, bizonytalan, ingatag. A permanens forradalom bennünk lakozik.

A demokráciában is eljön az idő, amikor azt mondjuk, hogy változásra van szükség, és hogy a szabadság nem tartós, nem adott egyszer és mindenkorra" - fejtette ki David.

A művész számol azzal, hogy az ő alkotásán is "meglátszik majd az idő foga", és az emberek is "rányomják bélyegüket": esetleg egy-két kulcs eltűnik, valaki bemázolja vagy megmássza, és akár tetszik, akár nem, "idővel be fog rozsdásodni".

A mű azonnal bekerült a cseh rekordok könyvébe is. Olyan szobor ugyanis, amelynek létrehozásához 85 741 kulcs kellett volna, még nem született az országban. Összeállítása több embernek majdnem egy hetet vett igénybe. Jirí David olmützi műhelyében készült, és az őszi hónapokig lesz látható Prága központjában. Azután vándorútra kel, Brünnben, Olmützben majd más városokban is felállítják.

Az 53 éves Jirí David a legnevesebb kortárs cseh szobrászok egyike. Művészete külföldön is ismert.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés