bezár
 

art&design

2010. 03. 10.
A gettó halottaira emlékeztek a Király utcában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktáblát avattak a budapesti gettóban meghaltak emlékére a Király utca 15. homlokzatán szerdán. E ház hátsó udvarán áll az 1944 novemberében kijelölt gettó utolsó, lebontott, majd visszaépített falmaradványa.
Az ÓVÁS! Egyesület kezdeményezésére állított emléktábla avatásán Komoróczy Géza történész arra emlékeztetett: a zsidók elszigetelésének és elpusztításának szándéka túlnőtt önmagán, "1944 sötét utolsó hónapjaiban, 1945 elején valójában egész Budapest vált gettóvá, a felfegyverzett, rablásra és gyilkolásra hangolt zabolázhatatlan nyilaskeresztesek rabjává".

Az egyetemi tanár hozzátette, "annyira tudatosan és koncepciózusan, mint nyilaskeresztes honfitársaink Pesten, nem építettek gettót sehol másutt". Mint mondta, azzal, hogy nem utcafronton, hanem udvarokban, telkek mélyén, helyenként már meglévő falak kiegészítésével húzták meg a határát, a gettóvilágot még inkább elszigetelték a külvilágtól.

Komoróczy Géza végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az emléktábla felirata a jelennek is üzen: "mondjuk el fiainknak", ne felejtsük el, ami történt.
Az 1852-ben épült háromemeletes Király utcai lakóház udvarán álló gettófalat 2006-ban egy építkezés miatt lebontották, majd két évvel később - hazai civil szervezetek közbenjárására és nemzetközi tiltakozás hatására - visszaépítették.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés