bezár
 

art&design

2010. 03. 11.
Életnagyságú szobrok New York-i háztetőkön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meztelen alakok tűntek fel háztetőkön és épületek peremén New Yorkban, de nem egy hirtelen támadt öngyilkossági hullám, hanem egy új kortárs művészeti installáció részeként.
Ezen a héten három, tetőn álló figura bukkant fel a város különböző pontjain: "nyugtalanító" alakok, akik mereven bámulnak lefelé, és azt a képzetet keltik, hogy nyomban leesnek. Antony Gormley brit művész életnagyságú szobrairól van szó, amelyek közül az elsőt kedden helyezték el az 5. sugárút egyik épületén, további kettőt pedig szerdán tesznek közszemlére.

Összesen 31 szobrot állítanak fel a város leghíresebb épületeinek tetején, köztük a 380 méter magas Empire State Buildingen. Néggyel a földön találkozhatnak a járókelők az 5. és a Madison sugárúton, illetve más különösen forgalmas helyeken. A vas és üvegszál keverékéből alkotott szobrok, amelyek modellje maga a művész volt, kísértetiesen emlékeztethetnek az éppen leugrásra készülő öngyilkosjelöltekre.

"Nem tudom, mi fog történni, vagy hogy milyenek a szobraim. És azt sem tudom, hogy milyen érzéseket keltenek, csupán játékos módon próbára szeretném tenni a várost és az emberek felfogását. Feltett szándékom, hogy amennyire csak lehet, a háztetők szélén helyezzem el a szobrokat" - közölte Antony Gormley.

Sara Fitzmaurice, a szabadtéri kiállítás szóvivője úgy vélekedett, hogy a város lakóit nem fogják rémületbe ejteni az élethű szobrok. "Biztos vagyok benne, hogy a New York-iak megértik, hogy ez egy művészeti installáció" - mondta, hozzátéve, hogy igyekeznek alaposan tájékoztatni a közvéleményt a tervről.

A március 26-án kezdődő, rendhagyó tárlat szobrait bárki megtekintheti fényképeken a világhálón, a www.EventHorizonNewYork.org honlapon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés