bezár
 

art&design

2010. 03. 11.
Caravaggio lehetséges rokonait keresik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az itáliai barokk festészet mesterének, Michelangelo Merisinek, avagy Caravaggiónak hat lehetséges rokonától vettek DNS-mintát a művész szülővárosába - a kutatók a vizsgálatok segítségével remélik megoldani az alkotó halálát övező rejtélyt.
Mindmáig ismeretlen Caravaggio 1610-ben bekövetkezett halálának oka, valamint végső nyughelyének holléte. Olasz antropológusok meggyőződése szerint a festő földi maradványait egy toszkániai kriptában, tucatnyi más holttesttel együtt temették el.

Hónapokon át a Ravennai és a Bolognai Egyetem antropológiai és örökségvédelmi intézeteinek kutatói exhumálták az évszázadokkal ezelőtt eltemetett emberek földi maradványait abban a reményben, hogy "némi" késéssel, de elvégezhetik a "boncolást".

Ezen a héten a csapat ellátogatott Caravaggióba, abba az észak-olasz városba, ahol gyerekkorát töltötte Michelangelo Merisi, hogy begyűjtse a nyálmintákat a lehetséges rokonoktól. A potenciális rokonok némelyike a Merisi családnév valamely változatát viseli. Mivel Caravaggio gyermektelenül hunyt el, a festő legközelebbi rokonait próbálták megtalálni.

"DNS-mintát vettünk néhány Merisi nevű személytől, akiről feltételezzük, hogy rokonságban állhatott a nagy festővel" - hangsúlyozta Giorgio Grupponi professzor, hozzátéve, hogy az eredményeket összevetik a kriptában nyugvók földi maradványainak genetikai vizsgálata során nyert adatokkal.

Caravaggio úttörőszerepet játszott a chiaroscuro, azaz a fény és az árnyék lágy átmenetével, illetve éles kontrasztjával művészi hatást keltő eljárás alkalmazásában, amely fokozza a kép térbeliségét, kiemeli drámaiságát.

A festő hírhedt volt szertelen életmódja miatt, és a legendák szerint Rómába tartva halt meg, ahová azért ment, hogy bűnbocsánatot kapjon egy csetepatéban megölt férfi miatt.

A kutatók több elméletet is kidolgoztak Caravaggio halálára vonatkozóan. A legnépszerűbb teória szerint vallási okokból gyilkolták meg a művészt, más verziók szerint malária végzett vele a néptelen toszkán tengerparton. 2001-ben azonban olasz kutatók megtalálták Caravaggio állítólagos halotti bizonyítványát, amely, ha eredeti, azt bizonyítja, hogy a festő kórházban hunyt el.

Grupponi professzor szerint nehéz megjósolni, hogy mennyi ideig tartanak az összehasonlító vizsgálatok, vagy azt, hogy milyen eredménnyel zárulnak. "Ha szerencsénk van, két-három hónap alatt végzünk a vizsgálatokkal" - nyilatkozta.

Stefano Merisiónak, az egyik potenciális rokonnak nagy meglepetés lenne, ha bebizonyosodna a vérségi kötelék. "Sohasem hallottam arról, hogy rokonok vagyunk, ám nagyon boldoggá tenne, ha igazolódna a kutatók feltételezése" - mondta.

Francesco Merisio nyugdíjas is boldog lenne, ha felmenői között tudhatná Caravaggiót, ám ha így is lenne, nem fűz túlzott reményeket, hogy a rokonság megváltoztatná életét, vagy hírnevet hozna számára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés