bezár
 

art&design

2010. 03. 17.
Megnyílt a XIX. Debreceni Tavaszi Tárlat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hajdú-Bihar megye csaknem félszáz képzőművésze mutatkozik be a hétfőn megnyílt, idén 19. alkalommal megrendezett Debreceni Tavaszi Tárlaton a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban; az április 18-ig látogatható kiállítással egyben elindult a Debreceni Tavaszi Fesztivál programsorozata is.
"A modern nemzetek születésében a művészetnek kiemelkedő szerepe volt, hiszen köteléket teremtett az emberek között, közösségbe kapcsolta őket" - fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Lakner Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a művészek felkarolása, műveik bemutatása fontos küldetés, hiszen ha elvész a nemzeti kultúra, elvész a nemzet is.

Somogyi Béla, a Debreceni Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a kiállítótermet zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak bemutatta: az idei tárlatra mintegy száz alkotó közel ezerötszáz munkájából, tematikai megkötések nélkül választották ki 48 művész 64 alkotását. Szerinte ezek a számok jól jelzik, hogy a régió művészete fejlődik és támogatást élvez.

"Most, amikor sokan az értékek válságáról beszélnek, nekünk az egyedüli lehetőségünk támogatni az értékek létrejöttét" - vélekedett.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója a tárlat megnyitásakor a művészeket a titkok őrzőinek, a megtanulhatatlan és elleshetetlen dolgok ismerőinek nevezte, akik alkotásaikban egyéni erősségeiket és határozott jellemüket tárják a látogatók elé.

A Kossuth-díjas zongorista és karmester hétfő este a XX. Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében Kelemen Barnabás hegedűművésszel ad közös koncertet a Kölcsey Központban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés