bezár
 

art&design

2010. 03. 18.
Szebeni üvegikonok multimédiás bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európa legnagyobb üvegikon gyűjteményéről, a Nagyszeben közelében fekvő szibieli (Sibiel) múzeum 300 évet átölelő, páratlan bizánci üvegikonjairól készült könyvét mutatja be vetített képes előadáson Giovanni Ruggeri olasz újságíró pénteken este a Budapesti Román Kulturális Intézetben.
Brindusa Armanka, a román intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy idén egybeesik a húsvét dátuma az ortodox és a katolikus egyházban, ezért döntöttek úgy, hogy a szibieli ikonokat tartalmazó könyv bemutatójával emlékezik az intézet a keleti és a nyugati kereszténység ünnepére.

Románia szívében, Nagyszeben körzetében található az a múzeum, amely Európa legnagyobb, az ortodox keresztény tradíciót őrző, üvegre festett szentképek gyűjteményét mutatja be. Összesen 600 darab felbecsülhetetlen értékű üvegikont őriznek Szibiel faluban.
A bergamói illetőségű olasz újságíró turisztikai cikkeket írt Romániáról, egyik ilyen útján fedezte föl a szibieli ikonmúzeumot és sokadik útja után született meg a könyv, amelyet tavaly adtak ki románul, olaszul, angolul, németül és franciául - fűzte hozzá az igazgató.

A múzeum történetéről elmondta, hogy 1964-ben helyezték a faluba szolgálatra Zosim Oancea ortodox papot és az ő ötlete volt, hogy gyűjtsék össze a környék üvegikonjait. Bánát, Brassó, Fogaras és a Szeben megyei falvak adták össze az 1969-ben alapított múzeum alapanyagát. Ma már 600-ra tehető az egyedülálló mestermunkák száma, a legkorábbi 1694-ből való.

Az ikon görögül eikón, amely képet, képmást, bizánci szentképet jelent. A görögkeleti templomokban a szentek képeivel borított fal választja el a szentélyt a templom hajójától. Az üvegre festett ikonok egy csoportja Krisztust, a születést, a keresztelést, az utolsó vacsorát, a keresztre feszítést, a másik csoportja Máriát, a kisdedet, Szent Györgyöt, Szent Miklóst, Illés prófétát ábrázolja legtöbbször. A képek színei pedig zöldek, sárgák, földszínűek, kobaltkékek, vörösek és ezüstösek.

Az alapító ortodox papról elnevezett múzeumban az üvegikonokon kívül fatáblára festett szentképek, XVI. századi szláv liturgikus szövegek és a helyi kézművesek régi bútorai láthatók. A szibieli múzeumot évente 15 ezren keresik föl a világ minden tájáról - jegyezte meg Brindusa Armanka.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
Nagy Zoltán: Szép csendben
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés