bezár
 

art&design

2010. 03. 18.
Új helyen a Szépművészeti egyiptomi kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új helyen és új formában találkozhat a közönség a Szépművészeti Múzeum egyiptomi tárlatával - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az intézmény.
A múzeum közleménye szerint a Szépművészeti egyik legnépszerűbb állandó tárlatát az épületen belül költöztették át, a rövidesen kezdődő bővítési munkálatok miatt.

A mélyföldszinti kiállítótérből a Dór csarnokba került Egyiptomi Gyűjteményt a közönség új koncepció alapján átrendezve láthatja: a kiállítás kisebb helyen kevesebb, mintegy 100 műtárgyat mutat be, de a rendezők minden egyes kiállított műalkotást és régészeti emléket kiemeltek, saját kontextusukban hangsúlyozva egyediségüket és művészeti kvalitásaikat.

Mint a múzeum hangsúlyozta, a gyűjtemény legismertebb darabjai - múmia alakú fakoporsók, sztélék, szobrok - itt is láthatóak, a nézők így találkozhatnak Sesonk trónörökös i.e. 9. században készült szobrával, az i.e. 7. századi bronz Ülő macskával, vagy a 2005-ben vásárolt, négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbottal.

Az intézmény szerint a műtárgyak 2011-ben kerülnek vissza megszokott helyükre.

A csaknem 4000 művet számláló Egyiptomi Gyűjtemény Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, egyúttal a Szépművészeti Múzeum egyetlen gyűjteménye, mely magyar ásatásból származó tárgyakkal is büszkélkedhet. A múlt század elején magyar-lengyel expedíció folytatott ásatásokat Közép-Egyiptomban, de a széleskörű nemzetközi összefogással megvalósult 1964-es núbiai leletmentő akciónak és az 1983-as thébai feltárásoknak is sokat köszönhet a gyűjtemény.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés