bezár
 

art&design

2010. 03. 19.
Kivonulnak a 48-as huszárok Budapestről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Már csak pénteken látható az 1848-as huszárezredeket bemutató szabadtéri szoborkiállítás.
A főváros kilenc forgalmas pontján felállított életnagyságú huszárfigurák március 20-án hajnalban elhagyják mostani állomáshelyüket - közölte a Kormányszóvivői Iroda csütörtökön az MTI-vel.

A szobrok a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában maradnak, további sorsukról a hivatal a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség történész és huszárszakértőinek bevonásával dönt. Számos magyarországi és határon túli 1848-as emlékhely és múzeum jelezte, hogy szívesen fogadna örökbe szobrokat. A befogadó intézmények kiválasztásáig - a jelentkezők magas száma miatt - a huszárok ideiglenesen egy raktárban pihennek majd.

Aki még a jelenlegi helyükön szeretné megnézni a szobrokat, péntek éjfélig megteheti a Batthyány téren, a Blaha Lujza téren, a Deák Ferenc téren, a Ferenciek terén, a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Nemzeti Múzeum kertjében és a Nyugati téren.

A Közös tavaszunk elnevezésű március 15-i központi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő programeleme volt a március 9. és 19. között, Budapest közterein megrendezett huszárszobor-kiállítás.

Az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő tizennyolc huszárezred előtt tisztelegve tizennyolc életnagyságú, korhű egyenruhákat bemutató huszárszobor volt látható a főváros forgalmas csomópontjain. Az érdeklődők a kilenc helyszínt végigjárva megismerhették valamennyi 1848-ban harcoló huszárezred díszes egyenruháját, a szobrok talapzatán pedig az adott huszárezred történetéről, a szabadságharcban betöltött szerepéről olvashattak magyar és angol nyelven.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés