bezár
 

art&design

2010. 03. 19.
Magyar Sajtófotó kiállítás - A pályázat díjazottjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XXVIII. Magyar Sajtófotó pályázat anyagából csütörtökön nyílt kiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A megnyitón, illetve az azt megelőző sajtótájékoztatón adták át a pályázat díjait. A nyertesek listáját január 22-én hozták nyilvánosságra.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját Roma gyász című sorozatával Szandelszky Béla, az Associated Press fotóriportere érdemelte ki.

Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Árvaház Havadtőn című munkájáért Sopronyi Gyula szabadúszó fotóriporternek ítélték, aki a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is megkapta.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság munkatársa nyerte el. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotósa részesült Ítélet a lincselés ügyében című fotójáért.

Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Kovács Tamás (MTI) kapta Massa-baleset című képéért, a második díjjal Darnay Katalint (Világgazdaság), a harmadik díjjal pedig - megosztva - Koszticsák Szilárdot (MTI) és Máté Pétert (Magyar Nemzet) jutalmazták. Képriport sorozat kategóriában az első Sopronyi Gyula (szabadúszó) A D-nap című munkája lett, a második Kocsis Zoltán (Népszabadság), a harmadik pedig - szintén megosztva - Kálló Péter (Metropol) és Szandelszky Béla (AP).

Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között Fazekas István (HVG) Három cukorral című fotóját ítélték a legjobbnak, második díjjal két képet, Koszticsák Szilárd (MTI) és Németh András Péter (Szabad Föld) egy-egy alkotását is jutalmazta a zsűri, a harmadik Kurucz Árpád (Népszabadság) lett. Az emberábrázolás-portré sorozatoknál kategóriadíjat nem osztottak ki, Kollányi Péter (MTI) dicsérő oklevélben részesült.

A művészet kategória legjobb képe az idén Kallos Bea (szabadúszó - Red Dot Photo Agency) Lebegés című felvétele lett, a második díjat Dvornik Gábor, míg a harmadikat Glázer Attila (szabadúszó) kapta; ugyanitt a sorozatok között Operaház 125 című munkájáért Reviczky Zsoltnak (Népszabadság) ítélték az első, Stiller Ákosnak (hvg.hu) a második díjat, harmadik díjat nem osztott ki a zsűri.

Az egyedi sportfotó kategóriában Németh András Péter (Szabad Föld) Nyerő ütés című fotója nyert, a második Pásztor Tamás (Fotosport.hu), a harmadik Béli Balázs (Magyar Hírlap) egy-egy képe lett, míg a sorozatok között az első díjat Kurucz Árpád (Népszabadság) nyerte Formula 1 hangulatok című felvételéért, a második helyen Szandelszky Béla (AP), a harmadik helyen pedig Simonyi Balázs (szabadúszó/Magyar Narancs-külsős) egy-egy sorozata végzett.

A természet és a tudomány egyedi képek kategóriájában megosztva részesült első díjban Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság) Violinkulcs és Somodi Ferenc (egyéni vállalkozó) Kukucs című képe, második lett Kerekes M. István (szabadúszó), Szabó Aladárt (NF) pedig a harmadik helyre rangsorolta a zsűri. A sorozatképek között Radisics Milán (szabadúszó) nyerte el az első és a második díjat is, győztes alkotása az Urbán állatok címet viseli, a harmadik helyezett Szentpéteri L. József (National Geographic Image Collection) lett.

A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Székelyhidi Balázs (Magyar Nemzet) Rabszolga című felvételéé lett az elsőség Szabó Márta (Fejér Megyei Bíróság) és Móricz Simon (Népszabadság) képei előtt. A sorozatok közül Kurucz Árpád (Népszabadság) Angyalbőrben minden kicsit más című művét ítélte a zsűri a legjobbnak, a második helyre Bácsi Róbert Lászlót (Crossroad), a harmadikra Szandelszky Bélát (AP) rangsorolva.

A bulvár-humor-zsáner kategóriát ebben az évben Huszti István (index.hu) nyerte Svéd szurkolók a magyar-svéd vb-selejtezőn című munkájával, Lakatos Péter Zoltán (szabadfoglalkozású) és Illyés Tibor (MTI) előtt.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Somodi Ferenc (egyéni vállalkozó) nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Németh András Péter (Szabad Föld) lett.

A díjazott alkotások a verseny honlapján, a www.sajto-foto.hu oldalon is láthatók.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés