bezár
 

art&design

2010. 03. 22.
Császári ékkövek kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy Katalin orosz cárnő és I. Miksa mexikói császár smaragdját, illetve gyémántját bocsátja árverésre áprilisban a Christie's aukciósház New Yorkban.
Az ékkövek értékét a patinás árverési ház egyenként 1,5 millió dollárra (292,4 millió forintra) becsüli.

A Christie's hasonló érdeklődést vár, mint két éve, amikor a Wittelsbach-Graff gyémántot kínálták eladásra: a 35,5 karátos kék gyémánt - amely egykor az osztrák, majd a bajor koronaékszerekhez tartozott - végül 16,4 millió fontért (4,8 milliárd forintért) cserélt gazdát.

I. Miksa mexikói császár gyémántja 39,5 karátos. Miksa Ferenc József osztrák császár és magyar király öccse volt, életét azonban fivére árnyékában élte, ezért inkább külföldön keresett elismerést magának. 1864-ben francia katonai támogatásnak köszönhetően kiáltotta ki magát Mexikó császárának. Uralma nem tartott sokáig, 1867-ben Benito Juárez elfogta és lelőtte. Halálakor állítólag a híres gyémánt is nála volt.

A drágakövet visszaszolgáltatták Miksa feleségének, a kő legközelebb 1919-ben egy chicagói kereskedőnél bukkant fel. A Christie's 1982-ben adta el Laurence Graff gyémántkereskedőnek, tőle került Imelda Marcoshoz, Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor feleségéhez. A kő azóta magántulajdonban volt.

Nagy Katalin orosz cárnő smaragdja 60-70 karát közötti, és gyémántokkal kirakott brossba foglalták. Az ékszert a II. Katalin néven uralkodó cárnő 1776-ban ajándékozta Sophie Dorothea württembergi hercegnőnek. A drágakő a hercegi család tulajdonában maradt egészen 1972-ig, amikor eladták egy amerikai vevőnek.

A Chrisitie's április 22-én bocsátja árverésre a történelmi drágaköveket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés