bezár
 

art&design

2010. 03. 23.
Már az utolsó vacsora is "supersize" volt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az emberiség bizony már ezer éve túleszi magát, legalábbis erre következtetnek kutatók, akik az utolsó vacsorát ábrázoló több mint ötven festményt tanulmányozva mutattak rá arra, hogy már a híres vacsora is "supersize" volt.
Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére - egy presbiteriánus miniszter, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Főiskolán - végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nőtt a tányérok és az adagok mérete.

Mindez arra utal, hogy a nagyobb adagok nagyobb tányérokon kínálása - amely túlevésre sarkallja az embereket - bizony nem új keletű, hanem az elmúlt évezred termése - fogalmazott Brian Wansink, a Cornell Egyetem élelmiszerlaboratóriumának igazgatója, az étkezési szokások szakértője.

"Az utóbbi ezer évben drámaian nőtt az élelmiszer termelése, hozzáférhetősége, biztonsága, mennyisége és elérhetősége" - mutatott rá közleményében a kutató. "Úgy véljük, mivel a művészet a valóságot tükrözi, a változások a történelem leghíresebb vacsorájának ábrázolásán is tetten érhetők" - tette hozzá.

A szakemberek a bibliai jelenetet lefestő 52 képet vettek górcső alá. Munkájuk során komputeres design technológiát is alkalmaztak, hogy elemezzék a főfogás, az előétel, a kenyér, valamint a tányérok méretét - összevetve Jézus tanítványainak átlagos fejméretével.

A kutatások felfedték: az elmúlt ezer évben a főétel mennyisége 69 százalékkal, a tányér mérete 66 százalékkal, a kenyéradag pedig 23 százalékkal nőtt.

A Wansink fivérek által vezetett kutatásról a The International Journal of Obesity című tudományos folyóirat számol be áprilisi számában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés